Argentina hotar att gripa Mohammed bin Salman inför G20-mötet

publicerad 27 november 2018
- av Alexander Almqvist
Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman riskerar åtal i Argentina.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Argentinska åklagare uppger att man kommer att gripa den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman för krigsbrott i fall han närvarar vid G20-mötet i Buenos Aires i helgen.

Mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi har väckt stor upprördhet mot det saudiska kungahuset. I förra månaden ska Khashoggi ha mördats och styckats inne på Saudiarabiens konsultat i Turkiets huvudstad Ankara.

Saudiarabiens kronprins, den medialt uppmärksammade Mohammed bin Salman, misstänks ha beordrat mordet på Khashoggi, enligt internationell press. Mindre uppmärksammat i media är kriget i Jemen som Saudiarabien är inblandat i. Saudiarabien har åtskilliga gånger kritiserats för att ha riktat in sig på civila mål i kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna.

Nu uppger åklagare i Argentina att man planerar att anhålla den saudiske kronprinsen i fall han kommer till Argentina för G20-mötet i Buenos Aires, som hålls den 30 november och 1 december. De argentinska åklagarna vill åtala kronprinsen för krigsbrott och för sin inblandning i mordet på Jamal Khashoggi, skriver The Guardian.

Beskedet från de argentinska åklagarna kommer efter att människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanat Argentinas domstolsväsende att ändra i landets lag så att det blir möjligt att åtala kronprins Mohammed bin Salman.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!