MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Amnesty: Säkerheten måste förbättras för albinos i södra Afrika

publicerad 22 augusti 2019
- av Per Nordin

Southern African Development Community (SADC) måste anstränga sig för att säkerställa säkerheten för personer med albinism, inklusive att ta tag i den utbredda straffriheten, enligt Amnesty International.

Ungefär 150 personer med albinism har blivit mördade i området omkring Malawi, Tanzania, Moçambique och Kongo-Kinshasa sedan 2014. I enbart Tanzania har 76 albinos mördats under samma period. De mördas vanligtvis för sina kroppsdelar, som sägs ha magiska egenskaper.

– I hela SADC-regionen fortsätter personer med albinism att leva i rädsla för att dödas eller bortföras för sina kroppsdelar. Dessa vågor av våldsamma attacker drivs av den falska och farliga myten om att kroppsdelar av personer med albinism kan göra någon rik, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regiondirektör för södra Afrika.

Hundratals personer med albinism har utsatts för attacker, som bland annat innefattar stympningar och kidnappningar, under de senaste åren. Våld mot albinos är utbrett över hela SADC-regionen. I vassa fall har offer från Malawi hittats i Moçambique. Albinos i södra Afrika är även utsatta är stigmatisering och diskriminering.

Det finns tiotusentals personer med albinism i SADC-regionen.

Amnesty International uppmanar SADC-ledare att anta en regional handlingsplan för att säkerställa säkerheten för personer med albinism i södra Afrika.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend