Amerikanska väljare: Massmedia hotar demokratin

publicerad 28 oktober 2022
- av Redaktionen
De amerikanska mediejättarna blir allt mer impopulära.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hela 59 procent av tillfrågade registrerade väljare i USA svarar i en undersökning att de ser etablissemangsmedierna som ett stort hot mot den amerikanska demokratin.

I undersökningen, som tagits fram av New York Times och Siena College, har 793 registrerade väljare fått svara på en rad frågor, bland annat hur de betraktar massmedias påverkan på den amerikanska demokratin. Så mycket som 59 procent av väljarna svarar att de ser etablissemangsmedierna som ett ”stort hot mot demokratin”.

25 procent svarar att de upplever etablissemangsmedierna som ett ”litet hot” och enbart 15 procent svarar att massmedia inte utgör något hot alls mot demokratin.

Noterbart är att inställningen till medierna skiljer sig markant åt mellan olika väljargrupper. 87 procent av de som röstade på Donald Trump 2020 betraktar massmedia som ett stort hot – medan bara 33 procent av Joe Bidens väljare under valet har den uppfattningen.

Vidare anser hela 71 procent av väljarna att demokratin är ”hotad” – men bara sju procent ser hotet mot demokratin som en viktig fråga under det kommande mellanårsvalet.

På grund av det begränsade deltagarantalet är undersökningens felmarginal fyra procent – vilket innebär att det ändå är statistiskt säkerställt att en majoritet av väljarna ser massmedia som ett stort hot mot demokratin.

Den årliga Gallupundersökningen som nyligen publicerades visade också att emdast 34 procent av amerikanerna tror att de stora mediebolagen rapporterar om aktuella händelser på ett ”fullständigt, korrekt och rättvist sätt” – vilket är det näst lägsta förtroendet någonsin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!