Amerikanska politiker vill göra det förbjudet att bojkotta Israel

publicerad 22 juli 2017
I USA kan den som öppet förespråkar en Israelbojkott snart riskera att hamna i fängelse

Nästan hälften av den amerikanska senatens representanter har ställt sig bakom ett lagförslag som skulle göra det brottsligt att stödja bojkotter av Israel.

I samarbete med den proisraeliska lobbyorganisationen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) har den demokratiske senatorn Ben Cardin, som är av judisk börd, och hans republikanske kollega Rob Portman arbetat fram ett lagförslag som skulle göra det brottsligt att stödja en bojkott av Israel.

Skulle lagförslaget gå igenom riskerar den som förordar bojkott av Israel böter på mellan 250 000 dollar till 1 miljon dollar samt 20 års fängelse, skriver The Intercept.

Lagförslaget har namnet Israel Anti-Boycott och lades fram i mars av Cardin. I AIPAC:s egen lobbyagenda för 2017 listas också lagförslag som en av deras viktigaste prioriteringar för året.

Bland lagförslagets sponsorer finner man alltifrån liberaler från Demokraternas vänsterfalang såsom de judiska senatorerna Ron Wyden och Richard Blumenthal, samt deras kollega Maria Cantwell, till senatorer inom Republikanernas högerfalang såsom de före detta presidentkandidaterna Ted Cruz och Marco Rubio.

Än så länge har sammanlagt har 42 av senatens 100 medlemmar från båda partierna skrivit upp sig som sponsorer till förslaget.

Om lagen går igenom skulle inte USA bli det första västland som inför drakoniska lagar för att kriminalisera kritik mot Israel. I Frankrike valde regeringen att under konflikten i Gaza 2014 att förbjuda propalestinska demonstrationer – efter påtryckningar från sionistiska lobbyorganisationer.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.