Amerikanska myndigheter använder falska profiler för att övervaka invandrare

publicerad 7 september 2019
- av Per Nordin

Det amerikanska Migrationsverket kan nu använda falska konton på sociala medier för att kartlägga immigranter som söker visa och medborgarskap i landet. Detta trots att amerikanska lagstiftare riktat kraftig kritik mot andra stater som gör likadant.

Det är RT som rapporterar om att anställda på myndigheten hittills har varit förbjudna att använda sig av påhittade profiler men att Inrikessäkerhetsdepartementet så sent som i juli i år beslutade att ta bort förbudet och tillåta metoden.

Anställda på myndigheten får nu möjligheten att hålla koll på misstänkta immigranters profiler på sociala medier, även om det sker med falska konton, och detta för att avgöra om man ska bevilja dem visa eller inte.


Annonser:


Varken Twitter eller Facebook har gått ut med om de kommer tillåta det amerikanska Migrationsverket att använda sig av deras plattformar i detta syfte. Officiellt är det på båda dessa medier förbjudet att använda sig av falska konton och man har nyligen stängt av mer än 200 000 falska profiler som man påstod styrdes av den kinesiska regimen i syfte att smutskasta proteströrelsen i Hong Kong.

Den amerikanska migrations- och tullkriminalen har redan avslöjats tidigare i år med att använda sig just av falska profiler på Facebook för att komma åt illegala immigranter. Deras metod var att locka de illegala invandrarna att ansöka till ett påhittat universitet.

Enligt Inrikessäkerhetsdepartementets riktlinjer är det förbjudet för anställda att interagera med personerna de kartlägger och övervakar, du får inte bli ”vän” med dem och du får heller inte följa dem, varför man åtminstone officiellt bara kan ta del av information som personerna delar öppet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.