Amerikanska militärbaser stör japanska invånare

publicerad 25 februari 2019
US Marine Corps Air Station Futenma på ön Okinawa

Över 72% av de boende på den japanska ön Okinawa vill inte att en ny amerikansk militärbas byggs på ön i samband med att US Marine Corps Air Station Futenma ska flyttas. Okinawa är redan fullt av amerikanska baser och militära övningsfält.

Den befintliga basen Futenma ska enligt den japanska regeringen flyttas till ett område nära fiskebyn Henoko bort från den tätbefolkade staden Ginowan city. Japans premiärminister Shinzo Abe anser att det behövs en amerikansk närvaro i Japan för att avskräcka fientliga aktioner mot landet, men en stor del av den japanska befolkningen är trötta på USA:s baser på grund av av soldaternas beteende inkluderande sexuella övergrepp.

Japaner klagar även på flera olyckor med störtande helikoptrar och negativ påverkan på miljön, skriver RT.

 

I helgen fick boende på Okinawa delta i en rådgivande folkomröstning och när 99% av röstsedlarna räknats hade 72% röstat emot en flytt och bara 19% röstat för, men valdeltagandet var lågt, endast 50% röstade.

Irritationen mot de amerikanska baserna har funnits länge. 2004 skrev SvD (TT-Reuters) att japaner vill bli av med baserna. I utbyte mot att USA skulle dra tillbaka 2 600 marinkårssoldater erbjöd Japan att USA ska få fortsätta att lagra vapen, bränsle och annan utrustning, skrev tidningen Yomiuri Shimbun.

Japans dåvarande premiärminister Junichiro Koizumi och tidigare president George W Bush kom överens om att försöka lindra Japans militärbörda, i synnerhet på Okinawa, efter att en amerikansk helikopter kraschat, men inte mycket hände.

I videon nedan rapporterar brittiska The Telegraph om en amerikansk Apache-helikopter som kraschat i ett japanskt bostadsområde i februari 2018. Enligt en undersökning utförd av tidningen Military Times har antalet krascher som involverar amerikanska flygfarkoster ökat med hela 40% åren 2013-2017, skriver Popular Mechanics.

USA har 54 000 amerikanska soldater stationerade på den japanska ögruppen och Okinawa har hälften av dessa.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!