Amerikansk vapenlobby anklagas för hyckleri

Den amerikanska vapenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA) har ertappats med att ha fört ett särskilt register över tiotals miljoner av vapeninnehavande amerikaner. Samtidigt motsätter sig organisationen ett nationellt vapenregister.

publicerad 31 december 2013

I NRA:s huvudkontor i Virginia finns den enorma databasen som samlar in information om vapeninnehavare, utan deras vetskap. Även vapeninnehavare som inte är med i NRA finns i databasen, avslöjar nättidningen Buzzfeed.

“Borde inte komma som en överraskning”
Flera vapenorganisationer är nu kritiska till att NRA samlar in data och information om miljontals vapeninnehavare. En av dem är The National Association for Gun Rights (NAGR).

– Det borde inte komma som en överraskning för någon att NRA samlar in namn och information, eller att de skulle vara emot någonting sådant, säger NAGR:s verkställande direktör Dudley Brown till Buzzfeed.

Richard Feldman, en förre detta NRA-lobbyist, tror att det finns uppgifter om tiotals miljoner vapeninnehavande amerikaner i databasen, som dessutom är den största privatägda i sitt slag i hela USA. Men han tror inte att allt för många människor kommer att bli upprörda.

– Det stämmer nog till viss del att folk är ovetande om datainsamlingen. Men även om de är ovetande så bryr de sig inte eftersom NRA inte tillhör regeringen.

Vd:ns ståndpunkt ändras
NRA:s vd Wayne Lapierre har tidigare stött hårdare bakgrundskontroller vid vapenköp i USA. En åsikt som han inte längre förfäktar. Vid ett tal på den konservativa konferensen CPAC i år klagade han över att ett vapenregister skulle kunna utnyttjas av kinesiska hackare och den mexikanska regeringen.

NRA har avböjt att kommentera ärendet, skriver Buzzfeed.

nra

Fakta: NRA

National Rifle Association är en lobbygrupp vars hjärtefråga är att alla amerikaner ska ha rätten att få bära vapen.

Grundades 1871 som American Rifle Association. NRA har idag cirka fem miljoner medlemmar.

NRA motsätter sig att redan dömda personer som suttit i fängelse ska få inneha skjutvapen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!