Amerikansk student död – var fängslad av Nordkorea

publicerad 20 juni 2017
Otto Warmbier under rättegången mot honom i Nordkorea

Otto Warmbier, den amerikanske studenten som nyligen släpptes från Nordkorea, har avlidit 22 år gammal.

Det var i början av 2016 som den amerikanske studenten Otto Warmbier under en resa i Nordkorea slet ner en propagandaaffisch från ett hotell i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. För detta dömdes han till 15 års straffarbete.

USA fördömde Nordkoreas behandling av Otto Warmbier, men gjorde inga direkta försök att få hem studenten. Det dröjde nästan ett och ett halvt år innan Otto Warmbier släpptes av Nordkorea och kunde återvända till USA.

När han anlänt till USA slog läkare i Cincinnati, Ohio, fast att den 22-årige studenten var i koma och svårt hjärnskadad. Enligt Nordkorea ska Otto Warmbier ha insjuknat under sin tid i Nordkoreanskt förvar, men amerikanska experter menar att det är mer troligt att skadorna berodde på att Warmbier blivit utsatt för tortyr och misshandel av nordkoreanerna.

Under måndagen avled Otto Warmbier på grund av de skador han fått under sin tid i nordkoreanskt fängelse. USA:s president Donald Trump har fördömt den nordkoreanska regimen i ett uttalande:

Ottos öde fördjupar min administrations beslutsamhet att förhindra att sådana tragedier drabbar oskyldiga människor i regimer som inte respekterar rättsstatsprincipen eller grundläggande mänsklig anständighet. USA fördömer återigen dent nordkoreanska regimens brutalitet när vi sörjer deras senaste offer, heter det i ett uttalande från president Trump.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.