Amerikansk drönaroperatör avslöjade krigsförbrytelser – döms till fängelse

publicerad 9 augusti 2021
- av Sofie Persson
Daniel Hale.

Visselblåsaren Daniel Hale har dömts till ett fängelsestraff på 4 år för brott mot den amerikanska spionagelagen efter att ha läckt hemliga dokument om drönare till pressen. Dokumenten visade bland annat på ett stort antal civila dödsoffer orsakade av USA:s militär utomlands och stöttas av flera andra visselblåsare, bland annat Edward Snowden.

Daniel Hale började jobba på USA:s flygvapen 2009 och sedan på NSA 2013. Han jobbade som drönaroperatör och blev den 21 augusti 2012 bland annat vittne till en missilattack som dödade två civila män i Yemen. Händelsen skakade om Hale, som därefter valde att läcka hemliga dokument till pressen som avslöjade hur den amerikanska militären dödat civila.

2015 publicerades ”The Drone Papers” i den amerikanska tidningen The Intercept, med 17 sekretessbelagda dokument som bland annat innehöll information om civila dödsfall i drönarattacker och påvisade andra typer av krigsförbrytelser.

Hales identitet har hållits hemlig, men under 2019 arresterades han och i mars i år erkände han sig skyldig till brotten.

Nu har Daniel Hale blivit dömd till fyra års fängelse enligt den amerikanska spionagelagen, rapporterar The Intercept.

 

 

Åklagaren yrkade på maxstraffet som är upp till 11 år i fängelse, eftersom han menade att Hale inte visat tillräckligt med ånger. Domaren hävdar därtill att hans motiv inte varit moraliskt grundat – utan att det varit hans egen fåfänga som motiverat honom att läcka dokumenten. Hale uttryckte å sin sida till domaren Liam O’Grady att han helt enkelt inte kunde fortsätta leva med att låtsas som om ingenting har hänt och bad domaren att förlåta honom för att ”ta papper istället för mänskligt liv” och hänvisade därtill även till sitt dåliga samvete för att tidigare själv ha medverkat i orättmätiga övergrepp från den amerikanska militärens sida.

Jag är här för att jag stal något som aldrig var mitt att ta – mänskligt liv, säger han i domstolen.

 

The Intercept har kommenterat domen i mycket kritiska ordalag, och Hale lovordas samtidigt även av andra visselblåsare som Edward Snowden, John Kiriakou, Daniel Ellsberg och WikiLeaks.

Dokumenten avslöjade sanningen om USA:s regerings hemliga och dödliga drönarkrig, som inkluderade att dödandet av civila var mycket större än man tidigare trott. The Intercept kommer inte att kommentera sina källor, men personen som tog in dessa dokument hade utan tvekan ett ädelt offentligt syfte, säger Betsy Reed som är chefsredaktör för tidningen.

Den amerikanska civila frihetsunionen (ACLU) har också kommenterat domen och menar att Hale borde bli tackad – inte dömd som spion.

 


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.