Amerikansk drönare nedskjuten över Jemen

publicerad 20 juni 2019

En okänd entitet har skjutit ner en amerikansk drönare över Jemen.

USA:s militärkommando för Mellanöstern och Centralasien, CENTCOM, har meddelat att en MQ-9-drönare sköts ner över Jemen tidigare under månaden. Detta av en rysk luftvärnsrobot av typen SA-6 tillhörandes det sovjetiska 2K12 Kub-systemet.

USA skyller nedskjutningen på de shiamuslimska Houthirebellerna, som strider i ett inbördeskrig i Jemen mot en Saudi- och väststödd fraktion. Enligt USA var nedskjutningen ett tecken på att Iran, som ofta anklagas av väst för att stöda Houthirebellerna, uppgraderat dessas luftvärnskapacitet.


Annonser:


CENTCOM hävdar också att ytterligare en amerikansk drönare som bevakade efterbörden av den omstridda attacken på ett japanskt oljefartyg förra veckan beskjutits, men inte träffats. USA anklagar Iran för att ha avfyrat den luftvärnsroboten.

 

Källa: Sputnik International
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.