Utrikes

Amerikansk drönare nedskjuten över Jemen

En okänd entitet har skjutit ner en amerikansk drönare över Jemen.

USA:s militärkommando för Mellanöstern och Centralasien, CENTCOM, har meddelat att en MQ-9-drönare sköts ner över Jemen tidigare under månaden. Detta av en rysk luftvärnsrobot av typen SA-6 tillhörandes det sovjetiska 2K12 Kub-systemet.
USA skyller nedskjutningen på de shiamuslimska Houthirebellerna, som strider i ett inbördeskrig i Jemen mot en Saudi- och väststödd fraktion. Enligt USA var nedskjutningen ett tecken på att Iran, som ofta anklagas av väst för att stöda Houthirebellerna, uppgraderat dessas luftvärnskapacitet.

CENTCOM hävdar också att ytterligare en amerikansk drönare som bevakade efterbörden av den omstridda attacken på ett japanskt oljefartyg förra veckan beskjutits, men inte träffats. USA anklagar Iran för att ha avfyrat den luftvärnsroboten.

 

Källa: Sputnik International

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!