Alternativ för Tyskland starkt framåt i delstatsval

publicerad 2 september 2019
Alexander Gauland, partiledare för AfD tillsammans med Jörg Meuthen.

Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) går starkt framåt i helgens två delstatsval i Tyskland och blir enligt preliminära siffror näst största parti i förbundsländerna Sachsens och Brandenburgs respektive lantdagar.

Under söndagen hölls val till delstatsparlamenten i de två östtyska förbundsländerna Sachsen och Brandenburg med 4 respektive 2,5 miljoner invånare.

I Sachsen ökade man från 9,7 till 27,5 procent av rösterna jämfört med det senaste delstatsvalet 2014. Angela Merkels kristdemokrater tappade från 40 till 33 procent, men är trots det fortfarande största parti Sachsen.

I Brandenburg ökar AfD från 12,2 till 23,5 procent, med socialdemokratiska SDU före trots ett femprocentigt tapp från 32 till 27 procent.

I det senaste federala förbundsdagsvalet 2017 fick AfD 12,6 procent av rösterna. Nästa delstatsval i Tyskland hålls i Thüringen i oktober.

 

Källa: The Local
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.