Utrikes

Alternativ för Tyskland starkt framåt i delstatsval

Alexander Gauland, partiledare för AfD tillsammans med Jörg Meuthen.

Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) går starkt framåt i helgens två delstatsval i Tyskland och blir enligt preliminära siffror näst största parti i förbundsländerna Sachsens och Brandenburgs respektive lantdagar.

Under söndagen hölls val till delstatsparlamenten i de två östtyska förbundsländerna Sachsen och Brandenburg med 4 respektive 2,5 miljoner invånare.
I Sachsen ökade man från 9,7 till 27,5 procent av rösterna jämfört med det senaste delstatsvalet 2014. Angela Merkels kristdemokrater tappade från 40 till 33 procent, men är trots det fortfarande största parti Sachsen.

I Brandenburg ökar AfD från 12,2 till 23,5 procent, med socialdemokratiska SDU före trots ett femprocentigt tapp från 32 till 27 procent.

I det senaste federala förbundsdagsvalet 2017 fick AfD 12,6 procent av rösterna. Nästa delstatsval i Tyskland hålls i Thüringen i oktober.

 

Källa: The Local

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!