Allt fler norrmän osäkra på medlemskap i EU

publicerad 7 april 2022
- av Sofie Persson

Nya undersökningar visar att norrmännen har blivit osäkrare på om landet bör bli EU-medlem eller inte. Siffrorna visar samtidigt att det är ett tydligt fortsatt stöd för att inte gå med i EU.

Motståndet mot EU sitter djupt i Norge, säger historieprofessor Lie Rye.

En ny undersökning av den norska tidningen Vårt Land visar att norrmännen har en större osäkerhet kring huruvida Norge ska bli medlemmar i EU eller inte. När man frågade 1000 norrmän ”Önskar du att Norge ska bli medlem i EU?” svarade 21 procent att de var osäkra, vilket är markant höjning från när man ställde frågan i december 2021. Då svarade endast 11,8 procent att de var osäkra på medlemskap.


Annonser:


Motståndet mot ett EU-medlemskap fortsätter dock vara övervägande i landet, där 53 procent säger sig vara emot det – en liten minskning från 54,1 procent i december. Ja-sidan har även minskat och idag säger sig endast 26 procent vilja ha ett EU-medlemskap, en andel som låg på 34,1 procent i december.

Motståndet mot EU sitter djupt i Norge och så har det varit länge. Även om EU nu samlas och ställer upp som försvarare av demokratin i Europa så ändrar det inte nej-ståndpunkten, säger historieprofessor Lise Rye vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Norge har haft två folkomröstningar om medlemskap i EU. 1972 röstade 53,5 procent nej och 46,5 procent ja. 1994 röstade 52,2 procent nej och 47,8 procent ja till ett medlemskap i EU för Norge.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.