Alliansen överraskar på Oslos skolor – större än både Sp och SV

publicerad 9 september 2023
- av Redaktionen
Hans Lysglimt Johansen leder det norska partiet Alliansen.

Det norska partiet Alliansens ledare, Hans Lysglimt Johansen, är nöjd med resultatet efter årets skolval. På vissa skolor blev Alliansen större än både Senterpartiet (Sp), och Sosialistisk Venstreparti (SV).

I det nationella skolvalet fick partiet 1,1 procents stöd. I län som Agder, Akershus, Buskerud och Oslo ligger stödet på runt 3 procent i skolvalet, enligt TV 2, som också har kontrollerat Alliansens stöd på flera Osloskolor.

Enligt TV-kanalen fick partiet 9,7 procent av rösterna på Akademiet VGS Heltberg Ullevaal och 7,3 procent på Persbråten.

Alliansen strävar efter att bevara traditionella norska värden. Johansen tror att framgången delvis beror på TikTok och deras låt ”Alliansen, rösta på Lysglimt Johansen”. Han menar att det finns en viss spänning kring det han säger, något som ingen annan gör.

– Tiktok är ett extremt kraftfullt verktyg, säger han till norska iNyheter.

Valforskare ”slår larm”

Valforskaren och lektorn i statsvetenskap vid universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, tror att de unga inte vet vad de röstar på:

– Jag tycker att det finns anledning att slå larm. Vet de unga vad de har röstat på?, frågar Tuastad.

– Det är helt enkelt häpnadsväckande. Ett sådant valdeltagande skulle skicka dem raka vägen in i riksdagen, om det hade varit ett riksdagsval hade de närmat sig spärren, säger han till TV 2.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!