Alex Jones kan tvingas betala ytterligare 2,75 biljoner dollar

publicerad 24 oktober 2022
- av Redaktionen
Alex Jones kommer inte kunna betala de summor det pratas om.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Alex Jones dömdes nyligen att betala anhöriga till offer för skolskjutningen i Sandy Hook nästan en miljard dollar i skadestånd. Nu kräver familjerna att Infowars-profilen dessutom ska betala ett hisnande straffskadestånd som man menar kan landa på hela 2,75 biljoner dollar.

Nya Dagbladet kunde nyligen rapportera om hur Jones dömts att betala 965 miljoner dollar till anhöriga och familjemedlemmar till de offer som dog i skolskjutningen i Sandy Hook. Enligt juryn har Jones offentligt anklagat offrens anhöriga för att vara skådespelare som fejkat händelsen – någonting som ska ha lett till att dessa utsatts för trakasserier och hot av Alex Jones följare.

Nu har flera av familjerna bett en domare i Connecticut att döma Alex Jones att dessutom betala ett mycket högt straffskadestånd – utöver det skadestånd han redan dömts att betala och man menar att Jones påstådda brist på ånger, konsekvenserna av hans agerande och hans påstått tydliga intention att sprida lögner om dem gör att han förtjänar att betala det högsta straffskadestånd som går att utdöma.

Familjernas advokater har skickat in olika beräkningar på vad ett sådant straffskadestånd skulle kunna landa på och den högsta siffran som presenterats är 2,75 biljoner dollar (2750 miljarder dollar). De olika kalkylerna påstås vara framtagna baserade på hur många interaktioner och visningar Infowars artiklar och klipp genererat.

Jones advokat Norm Pattis kallar rättegången för ”en fars” och är övertygad om att hans klient kommer att frikännas vid en överklagan. Han har också vädjat till domaren att kraftigt reducera summan som Jones ska betala och begärt en ny rättegång – eftersom han menar att den som nu varit inte bygger på rättvisa utan på fördomar och partiskhet.

I slutändan blir det upp till domaren att avgöra vad straffskadeståndet landar på, men klart är att Infowars moderbolag Free Speech Systems LLC redan ansökt om konkurs. Jones har vid flera tillfällen konstaterat att han aldrig kommer att kunna betala dessa summor och argumenterat för att rättsprocesserna är en form av politisk häxjakt för att tysta honom.

Infowars-profilen har tidigare i en domstol i Texas bland annat dömts att betala två föräldrar till en elev som mördades i Sandy Hook 49,3 miljoner dollar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!