Alex Jones tvingas betala miljardbelopp i skadestånd

publicerad 13 oktober 2022
- av Redaktionen
Alex Jones bedöms inte kunna betala skadeståndet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Infowars-profilen tvingas betala nästan en miljard dollar i skadestånd till familjemedlemmar till de offer som dog i skolskjutningen i Sandy Hook 2012.

Enligt juryn har Jones offentligt anklagat offrens anhöriga för att vara skådespelare som fejkat händelsen – någonting som ska ha lett till att dessa utsatts för trakasserier och hot av Alex Jones följare.

En jury i Connecticut låter meddela att Infowars-grundaren ska betala minst 965 miljoner dollar till offrens anhöriga och personal på skolan – en dom som kommer bara tre veckor efter att han i ett liknande fall dömts att betala 49 miljoner dollar till två av offrens föräldrar. Vidare ska Jones betala advokatkostnader till samtliga målsäganden, hur mycket det landar på blir klart först i november.

Alex Jones har redan försatt sitt bolag Free Spech Systems LLC i konkurs och menar själv att han aldrig någonsin kommer att kunna betala de summor juryn kommit fram till.

– Tror de här människorna att de faktiskt kommer att få de här pengarna? Det kommer att inte hända, det finns inga pengar, kommenterar han kort.

Under skolskjutningen 2012 dödades 20 elever och sex vuxna på skolan. Jones var länge övertygad om att händelsen var fejkad och ett sätt för regeringen att göra det svårare för laglydiga amerikaner att äga vapen – ett budskap han också spridit via sina kanaler på internet.

Under sommaren 2022 – i samband med en av rättsprocesserna mot honom, meddelade Jones dock att han efter att ha pratat med anhöriga till offren ändrat uppfattning i frågan, att han tidigare varit fel ute och att skolskjutningen inte alls var fejkad utan ”100% äkta”.

Under rättegången vittnade syskon och föräldrar till offren om hur de under det senaste decenniet utsatts för trakasserier och hot både på internet och i verkligheten – och de och deras försvarare menade att Jones genom sina uttalanden är ytterst ansvarig för dessa.

Alex Jones och hans advokat förkastar domen och har hela tiden hävdat att det handlar om en politisk rättegång i syfte att tysta honom.

Advokaten Norm Pattis menar att domen ”skickar ett skrämmande budskap” om hur den som står utanför etablissemanget och utmanar det rådande systemet ska anses juridiskt ansvarig av samma etablissemang, så fort denne yttrar någonting som inte stämmer. Man har också för avsikt att överklaga domen.

– Detta kommer att få “avplattformering” att framstå som en barnlek om domen tillåts stå kvar, fortsätter han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!