Rättsprocesser tvingar InfoWars i konkurs

publicerad 25 april 2022
- av Isac Boman

Journalisten och dokumentärfilmaren Alex Jones tvingas nu att sätta sin plattform InfoWars i konkurs då han efter rättegångsprocesser gällande uttalanden om skolskjutningen på Sandy Hook döms att betala höga skadestånd till de familjer som drabbades 2012. Jones själv menar att stämningarna är ett stort hot mot rätten till yttrandefrihet.

Efter att InfoWars kontroversielle profil Alex Jones ifrågasatte huruvida skolskjutningen på Sandy Hook Elementary School 2012 i Connecticut var på riktigt eller iscensatt har de drabbade familjerna drivit på diverse rättegångsprocesser och även fått igenom att Jones ska betala skadestånd till de drabbade. 

Jones menar att skolskjutningen, som betraktas som en av de värsta i USA:s historia, användes som ett sätt att driva på för vapenkontroll i landet och att händelsen delvis var iscensatt av skådespelare och massmedia. 

Kostnaden för alla rättegångsprocesser och böter har tvingat Jones att försätta sitt varumärke InfoWars i konkurs. Även i denna händelse motsätter sig familjerna från Sandy Hook Elementary School Jones och hävdar att hans lögner har berikat hans egen verksamhet men gjort att familjerna trakasserats av InfoWars och Jones anhängare.

Nu menar de drabbade familjerna att konkursansökningen inte är inlämnad i ett giltigt syfte, utan för att få de drabbade till en förlikning istället för att kunna fortsätta med rättegångarna som kommer att avgöra hur stort skadestånd Jones sammanlagt måste betala. 

Efter rättegångarna har Jones gått ut med att han anser att skottlossningarna på skolan faktiskt ägt rum, men är noga med att påpeka att processen med alla stämningar och skadestånd är ett stort hot mot rätten till yttrandefrihet. 

Alex Jones är idag förbjuden att verka på Facebook, Twitter och YouTube.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!