al-Sisi tänker kandidera till presidentvalet

Egyptens försvarsminister tillika arméchef Abdul Fatah al-Sisi har offentliggjort att han kommer ställa upp i presidentvalet senare i år. I och med detta avgår han som landets försvarsminister och lämnar ordförandeskapet över de väpnade styrkornas högsta råd.

publicerad 27 mars 2014
USA:s utrikesminister Chuck Hagel och Abdul Fatah al-Sisi i Kairo den 24 april 2013

I ett tv-sänt tal på onsdagskvällen offentliggjorde al-Sisi för det egyptiska folket att han kommer kandidera till att bli Egyptens nästa president i valet som väntas hållas någon gång i juli.

Under talet lade han stor tonvikt på att han kommer fortsätta kämpa för att ”befria Egypten från rädsla och terrorism”.

Att Abdul Fatah al-Sisi ställer upp i det egyptiska presidentvalet, som väntas hållas innan sommaren, är väntat. Han har dessutom ett mycket starkt stöd och brittiska The Guardian skriver att han väntas ta en ”jordskredsseger” i valet.

I sin roll som försvarsminister och arméchef var Abdul Fatah al-Sisi den kanske viktigaste personen när det Muslimska brödraskapet och den dåvarande presidenten Muhammad Mursi störtades från makten efter enorma protester.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.