AI-genererade bilder där Trump arresteras sprids på sociala medier

Desinformationen i medierna

publicerad 22 mars 2023
- av Markus Andersson
De dramatiska bilderna är genererade med AI-motorn "Midjourney v5".

Donald Trump har tidigare varnat för att han skulle komma att gripas inom kort. Nu har dock fabricerade bilder spridits på sociala medier som visar scener ifrån ett gripande som alltså ännu inte ägt rum.

De påhittade bilderna visar vad som ser ut att vara poliser från New York Police Department, och som håller i Trump när han gör motstånd, en annan bild visar Trump som flyende springer ifrån poliserna. En närmare titt på bilderna visar förvrängd text på polisernas uniformer, tillsammans med förvrängda ansikten och händer. En bild visar Trump med ett polisbälte på sig.

De falska inläggen innehåller flera bilder som skapats av Eliot Higgins, grundare och kreativ chef för undersökningskollektivet Bellingcat. Higgins delade bilderna på Twitter, men noterade i en tråd att de skapades med hjälp av Midjourney, ett verktyg som använder generativ AI för att skapa bilder utifrån en enkel textinstruktion.

 

För flera av bilderna sade Higgins att han angav textinstruktionen “Donald Trump faller omkull när han blir arresterad. Fibonacci-spiral. Nyhetsmaterial” för att generera bilderna.

Vissa användare på sociala medier spred sedan bilderna på andra plattformar utan att förklara att de var fabricerade.

Samtidigt kritiseras skapandet av bilderna i sociala medier.

“Varför skapar någon sådana falska bilder när han faktiskt skulle kunna bli arresterad vid denna tidpunkt? Är detta en distraktion från den faktiska faran som den före detta presidenten står inför?”, skriver en användare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!