Afrikanska rebeller plundrade FN:s matlager

publicerad 10 december 2021
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att beväpnade rebeller från den tigrinska minoriteten plundrat FN:s livsmedelslager i norra Etiopien och hotat personal på plats låter organisationen meddela att man helt avbryter distributionen av mat i området.

Enligt BBC stal rebellerna bland annat stora mängder mat som skulle ha gått till undernärda  och svältande barn i regionen där nio miljoner människor, på grund av inbördeskrig och konflikter, enligt FN idag är i ”akut behov av livsmedel”. De afrikanska rebellerna ska ha kommit tungt beväpnade till FN-lagret i staden Kombolcha, hotat personal på plats och stulit med sig ”stora mängder” förnödenheter därifrån.

En talesman för FN:s världslivsmedelsprogram berättar att organisationens personal på plats var rädda för att dö under plundringen och menar vidare att denna typ av ”trakasserier” är ”oacceptabla”. Det uppges också att etiopisk militär tagit över tre av FN:s lastbilar och nu använder dem ”för sina egna syften”.

Sammantaget upplevs situationen i Kombolcha och närliggande Dessie så hotfull att FN väljer att avbryta matdistributionen där.

Etiopien har en lång historia av blodiga inbördeskrig och konflikter. Sedan 2018 har centralregeringen slagits mot olika etniska rebellgrupper och konflikten i Tigray-regionen har pågått i ett drygt år.

Nyligen lät den etiopiska regeringen meddela att man återerövrat flera städer från rebellerna – medan rebellerna hävdade att regeringsstyrkorna bara intagit städer och byar som redan övergivits.

Hur många som faktiskt dött i kriget är högst oklart, men man uppskattar att det rör sig om från några tusen döda till hundratusentals. Såväl rebellerna som regeringsstyrkorna har anklagats för storskaliga massakrer där man bland annat ska ha dödat stora antal obeväpnade fångar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!