Afrikaner som flytt Ukraina planerar att stanna i Europa

Kriget i Ukraina

publicerad 24 mars 2022
- av Jan Sundstedt
Afrikaner på väg att lämna Ukraina i Lvov.

Många av de afrikanska studenter som lämnat Ukraina för Västeuropa under det pågående kriget vill stanna kvar i EU och har inga planer på att återvända till sina hemländer.

Franska Le Figaro skriver att det i Ukraina fanns cirka 23 000 afrikanska studenter när kriget bröt ut och att många av dessa nu har tagit sig till Polen eller andra EU-länder. Att det fanns så många studenter från Afrika i Ukraina beror enligt tidningen på att det sedan 2016 varit enkelt att skaffa visum och att utbildningarna varit relativt billiga.

Många av de afrikanska studenterna planerar nu att stanna i EU även framledes.

– Jag vill inte åka tillbaka till Algeriet, säger Israa Aelle, som tagit sig till franska Lyon från Ukraina med tåg och som hoppas på att få en plats på ett universitet i Västeuropa som flykting.

Afrikanska studenter som tagit sig till EU får nu även hjälp av Europabaserade afrikanska intresseorganisationer som både ger studenterna husrum och försöker ordna så att de ska få stanna på kontinenten.

Le Figaro skriver också att vissa afrikanska länder, exempelvis Kongo Brazzaville, inte gjort några ansträngningar för att få hem sina medborgare från krigets Ukraina utan istället nöjt sig med att hyra temporära hotellrum i grannlandet Polen, medan andra afrikanska länder lyckats bättre med att hjälpa sina egna medborgare.

Enligt uppgift kommer många av de afrikanska studenterna ursprungligen från Marocko, Nigeria, Egypten, Ghana och Tunisien.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur utomeuropeiska unga män utnyttjar krigets kaos och den ukrainska flyktingvågen för att ta sig till Europa på ukrainska kvinnor och barns bekostnad.

Flera av männen har anklagats för att vara hotfulla, aggressiva och för att på olika sätt terrorisera de ukrainska flyktingarna. Även många polacker bosatta vid gränsen mot Ukraina fruktar för sin säkerhet och vittnar om hur icke-ukrainska migranter drar runt med knivar på gatorna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.