MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Vittnesmålen: Utomeuropeiska män utnyttjar ukrainska flyktingvågen

Krisen i Ukraina

publicerad 2 mars 2022
- av Isac Boman

Under den pågående flyktingvågen från Ukraina till EU kommer allt mer frekventa rapporter om hur aggressiva manliga utomeuropeiska migranter utnyttjar kriget för att ta sig in i Europa – på bekostnad av ukrainska kvinnor och barn.

Enligt FN har över 660 000 flyktingar hittills lämnat Ukraina och en mycket stor del av dessa har tagit sig till Polen eller andra närliggande EU-länder. Vittnesmål, videoklipp och bilder som sprids på sociala medier visar dock också hur många av dem som tagit sig till EU i själva verket är män från tredje världen.

Ett videoklipp som publicerats av nyhetsportalen Tarnogorski och som fått stor uppmärksamhet visar hur aggressiva män från Afrika och Mellanöstern tränger sig före ukrainska kvinnor in i ett tåg som ska vidare till Polen.

I klippet hörs gälla kvinnoskrik och en europeisk man skriker på de utomeuropeiska männen att släppa förbi kvinnor och barn – men får bara svordomar tillbaka.

– Era jävla djur! skriker mannen slutligen samtidigt som de kaosartade scenerna fortsätter.

Ett annat klipp som fått stor spridning visar hur en man med utomeuropeiskt utseende beväpnat sig med kniv och blockerar ingången till ett tåg i den polska gränsstaden Przemyśl samtidigt som han viftar med kniven och hotar människor som försöker ta sig in i tågvagnen. Användaren som laddat upp klippet hävdar att fler attacker utförts mot polacker på tåg och uppmanar alla att vara försiktiga.

Även polsk media har uppmärksammat händelserna och rapporterar om hur utomeuropeiska män terroriserar ukrainska flyktingar som försöker ta sig in i Polen och att ukrainska kvinnor och barn blivit bestulna på filtar och andra tillhörigheter av migranter.

Samma budskap sprids av den polske parlamentsledamoten Robert Winnicki som hävdar att polacker bosatta vid gränsen mot Ukraina nu börjar frukta för sin säkerhet – eftersom icke-ukrainska migranter går omkring beväpnade med knivar. Samma uppgifter sprids också av polska huliganfirmor som även uppger att kvinnor blivit attackerade.

Bilder tagna vid Przemyśl visar också hur tågstationen fyllts med ett stort antal manliga afrikanska migranter som av vittnen anklagas för att vara aggressiva och hindra kvinnor och barn från att ta sig in i tågen.

Många polacker har under de senaste dagarna publicerat bilder och videoklipp som till synes visar hur tågstationerna i polska gränsstäder helt domineras av unga män med utomeuropeisk utseende och många frågar sig vad de gör i Polen och varför det är så många av dem.

Många vittnen på plats bekräftar också att illegala utomeuropeiska invandrare nu väller in i Polen och tar resurser från de ukrainska kvinnor och barn som verkligen behöver hjälp.

Det officiella narrativet från svensk och annan EU-vänlig massmedia har hittills varit att det handlar om afrikanska studenter och migranter som också är på flykt från Ukraina – och att de nu utsätts för rasism och diskriminering på grund av sin hudfärg och inte tillåts att gå på tåg och bussar för att lämna landet.

Den bilden ifrågasätts dock av många som menar att det till största delen handlar om illegala migranter som utnyttjar situationen för att komma in i EU.

Polacker som är involverade i flyktingmottagandet och vårdarbetet uttrycker också sin förvåning och irritation över att en mycket stor del av de flyktingar som tas emot inte alls är ukrainska kvinnor och barn utan utomeuropeiska män – som ”slåss om sängplatser och rycker dem från mödrar och barn.”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend