”Afghan girl” evakuerad till Italien

publicerad 29 november 2021
- av Markus Andersson
Fotot på afghanska Sharbat Gula i National Geographic vars ljusa ögon och europeiska påbrå förundrade omvärlden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sharbat Gula gjordes världskänd när hon fotograferades för National Geographics omslag 1984 och blev en västerländsk symbol för det afghanska folket. Nu har hon lämnat landet och evakuerats till Italien.

Den italienska regeringen meddelade under torsdagen att Gula anlänt till landet och att man bistått i evakueringen efter att ”Afghan girl” själv vädjat om hjälp att lämna Afghanistan på grund av talibanernas hårdföra styre, skriver AP.

Det var krigsfotografen Steve McCurry som upptäckte Gula med de säregna gröna ögonen 1984 och tog de berömda bilderna av henne. 2002 träffade han henne igen och 2014 dök hon upp i Pakistan men fick gömma sig när myndigheterna anklagade henne för att ha köpt ett falskt pakistanskt ID-kort och beordrade att hon skulle deporteras, varpå hon flögs till Kabul, Afghanistan och fick ett uppmärksammat mottagande där.

I augusti tog talibanerna över makten i Afghanistan och Italien var ett av de västländer som flög ut hundratals afghanska medborgare ut ur landet.

Man meddelar vidare att man beslutat sig för att särskilt evakuera Gula efter uppmaningar och påtryckningar från civilsamhället och NGO:er i Afghanistan och att hennes evakuering ”är del av ett mer omfattande evakueringsprogram för afghanska medborgare och regeringens plan för deras mottagande och integration”.

I ett uttalande säger den italienske premiärministern och talesmannen Mario Draghis att fotografiet av Gula har kommit att ”symbolisera växlingarna och konflikten i det kapitel av historien som Afghanistan och dess folk gick igenom vid den tiden”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!