AfD framåt i tyska lokalval – Scholz tappar stort

publicerad 9 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Olaf Scholz AfD
Förlorare och vinnare i gårdagens tyska delstatsval: Förbundskansler Olaf Scholz samt AfD:s ledarduo Wiedel/Chrupalla.

Gårdagens lokalval i de tyska delstaterna Bayern och Hessen såg svidande nederlag för förbundskansler Olaf Scholz och hans socialdemokratiska SPD. Samtidigt backade förbundsregeringens samarbetspartner FDP och De Gröna även de rejält. Det nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) skördade däremot stora framgångar.

Olaf Scholz mitten-vänsterregering har länge varit under hård press, bland annat mot bakgrund av kraftigt stigande energipriser efter de avbrutna gasimporterna från Ryssland, och har även mött ett växande motstånd mot de omfattande medel man fortsätter lägga på krigföringen i Ukraina.

Scholz regerande socialdemokrater förlorade i valen i de tyska delstaterna Hessen och Bayern på söndagen. Enligt en prognos från tv-bolaget ARD, beräknas SPD erhålla blott 15,1 procent av rösterna i landets finanscentrum Hessen – mer än fyra procentenheter lägre än 2018 års resultat. Kristdemokratiska unionen (CDU) beräknas samtidigt få 34,6 procent av rösterna.

I delstaten Bayern väntas CDU:s systerparti CSU – som styrt Bayern sedan 1950-talet – få 36,6 procent av rösterna (37,2 procent 2018). SPD beräknas här hamna på endast 8,1 procent (9,7 procent 2018).

AfD starkt framåt

Oppositionspartiet Alternativ för Tyskland (AfD) ser i skrivande stund ut att komma på andra plats i både Hessen och Bayern med 18,5 respektive 15,7 procent av rösterna, en stor framgång för partiledarna Tino Chrupalla och Alice Weidel om resultatet står sig.

I båda delstaterna var detta en förbättring för AfD med mer än fem procentenheter jämfört med resultatet i förra valet. AfD har som profilfrågor bland annat kraftigt minskad invandring och är uttalat kritiska till Tysklands band till militäralliansen Nato samt Berlins beslut att förse Ukraina med vapen.

SPD:s medordförande Lars Klingbeil konstaterade att resultatet var “två nederlag” för hans parti.

Det har varit många kriser under de senaste åren som har bidragit till att situationen ser ut som den gör, kommenterade han kortfattat resultaten.

Enligt en ARD DeutschlandTrend-undersökning är fyra av fem tyskar missnöjda med Olaf Scholz prestation. Regeringens godkännandegrad är i dagsläget på sin lägsta nivå sedan Scholz i december 2021 tillträdde som förbundskansler.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!