634 av 700 asylsökare i Danmark ljög om nationalitet – ska utvisas

publicerad 11 oktober 2017
Asylsökare. Arkivbild.

Sammanlagt 634 asylsökande ska utvisas från Danmark eftersom de ljugit om sin nationalitet. Asylfusket är det mest omfattande på länge, enligt danska migrationsverket.

Av de över 700 asylsökare som uppgav att de kom från Kuwait ska en klar majoritet ha ljugit om sin nationalitet. Den danska motsvarigheten till Migrationsverket, Udlændingestyrelsen, har granskat asylsökarna och kommit fram till att 634 av de 700 asylsökandena i själva verket kommit från andra länder, främst Irak.

Asylfusket är det största på mycket länge. Orsaken till att en asylant uppger exempelvis Kuwait istället för Irak som sin nationalitet är för att det uppfattas som lättare att få godkänt på sin asylansökan om man kommer från Kuwait.

Vi har tidigare sett fall av bedrägeri där man försöker ha en annan nationalitet för att få en fördel, men inte av den här omfattningen, säger Anders Dorph, biträdande direktör på Udlændingestyrelsen, till Jyllands-Posten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.