400 nepalesiska gästarbetare döda i Qatar

publicerad 17 februari 2014

Inför bygget av arenorna och infrastrukturen till fotbolls-VM som hålls i Qatar 2018 har arbetarnas dåliga förhållanden hamnat i fokus. Enligt en människorättsorganisation har 400 gästarbetare från Nepal omkommit under byggandet.

Det är den nepalesiska människorättsorganisationen The Pravasi Nepali Coordination Committee, PNCC, som slår larm om arbetsförhållandena.

Om inget görs nu befarar PNCC att dödssiffran kan stiga till 4 000 tills 2018 då fotbolls-vm ska spelas i Qatar, rapporterar PressTV.

En av de mest inflytelserika människorättsorganisationerna, Amnesty International, har också oroats över det som sker i Qatar. Enligt Amnesty blir arbetare systematiskt utsatta för övergrepp av sina arbetsgivare.

FIFA, som är fotbollens internationella organ, har kritiserats från flera håll för att undvika frågan om byggarbetarna i Qatar eller att inte ta den på största möjliga allvar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.