30 000 afghaner har flugits till Kanada – via FN-projekt

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 18 april 2023
- av Jan Sundstedt
Genrebild - afghanska män i traditionell klädsel.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tolfte april anlände ännu ett chartrat plan med afghanska migranter till Toronto och över 30 000 afghaner har nu blivit ”vidarebosatta” i landet genom FN:s migrationsorganisation IOM.

IOM har sedan augusti 2021 haft ett nära samarbete med Justin Trudeaus regering, som gått ut på att flyga in afghaner i landet och tilldela dessa permanenta kanadensiska uppehållstillstånd.

– Säker och värdig vidarebosättning av flyktingar världen över har varit en central del av IOM:s arbete i mer än 70 år, och vi är stolta över att vara en del av Kanadas ansträngningar för att ge tiotusentals utsatta afghaner ett nytt hem, kommenterar organisationens generaldirektör António Vitorino och tillägger att man säkerställer att afghanerna ges ”möjligheten att börja om sina liv i säkerhet”.

Kanadas migrationsminister Sean Fraser kallar 30 000 mottagna afghaner för en ”milstolpe” och ”ett bevis på våra samarbetspartners engagemang”.

– Att ta emot 30 000 afghaner är en betydande prestation, trots att Afghanistan är en av de största och svåraste vidarebosättningsinsatserna i Kanadas historia.

Han hävdar vidare att han mött afghaner som fått chansen att ”bygga upp nya liv I Kanada” och att detta gör honom mer beslutsam än någonsin att ”hjälpa så många sårbara afghaner som möjligt”.

– Vi kommer att fortsätta att samarbeta med våra partner för att göra allt vi kan för att föra afghaner i behov av skydd i säkerhet och för att ge dem ett nytt hem och det stöd de behöver för att trivas i Kanada, lovar han.

 

FN-organisationen IOM spelar enligt sig själva en ”helt avgörande roll” när det kommer till att hjälpa afghaner att ta sig till Kanada. Detta genom att samordna flygningar, hjälpa till med ansökningsprocesser, tillhandahålla hälsobedömningar och ”förbereda afghaner på deras nya liv i Kanada”.

Kanadas vänsterliberala ledning har lovat att ta emot ytterligare minst 10 000 afghaner och IOM har tidigare också arbetat tillsammans med landets regering för att flyga in ett stort antal syriska och irakiska migranter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!