23 års fängelse för Harvey Weinstein

publicerad 16 mars 2020
- av Markus Andersson
Weinstein har åldrats mycket snabbt under rättegångsprocessen.

Juryn i domstolen slog fast att den tidigare filmproducenten Harvey Weinstein gjort sig skyldig till våldtäkt och straffet blir 23 års fängelse.

I slutet på februari avslutades rättegången mot den ökände judiske filmproducenten Harvey Weinstein som anklagats för en rad sexuella övergrepp och våldtäkt. Weinstein har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att de sexuella relationer som han har haft med de kvinnor som har pekat ut honom har skett med samtycke och enligt lagen.

Rätten höll inte med om detta och dömde honom på två punkter för övergrepp och våldtäkt mot två kvinnor. Weinstein friades dock från de grövsta åtalspunkterna, något som han annars hade riskerat livstid i fängelse för.


Annonser:


– Jag känner medlidande med de män som går igenom den här striden, sa Weinstein i rättssalen innan han fick straffet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Weinsteins advokater bad förgäves om att han skulle dömas till ett kortare straff på grund av sin höga ålder och sin påstått sviktande hälsa, detta godkändes dock inte av rätten.

Filmproducenten har sammanlagt anklagats av över 80 kvinnor för olika sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkter. Weinstein ska snart också upp i rätten i Kalifornien där han står misstänkt i ytterligare ett fall, skriver SVT.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.