2 000 sexuella övergrepp av FN-styrkor

publicerad 18 april 2017
Soldat från Sri Lanka på plats i Haiti 2010. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


FN:s fredsbevarande styrkor på Haiti kan ha gjort sig skyldiga till uppemot 2 000 sexuella övergrepp, varav flera på minderåriga, visar en ny granskning.

Det är nyhetsbyrån AP som granskat övergreppen på Haiti. De omfattande sexuella övergreppen ska ha pågått från 2004 och framåt och utförts av FN-soldater från 23 olika länder.

I flera av fallen ska soldaterna ha bjudit barnen på godis eller gett dem pengar för att få dem att gå med på övergreppen. En tonårspojke som intervjuats berättar om hur han blev gruppvåldtagen av uruguayanska FN-soldater, och att övergreppet filmades med en mobiltelefon.

Enligt AP har uppemot 2 000 olika fall av sexuella övergrepp rapporterats in, men bara ett fåtal har straffats. Detta beror bland annat på att det inte är FN som kan straffa sina egna styrkor utan bara soldaternas hemländer.

De fredsbevarande styrkorna utförde inte bara sexuella övergrepp på haitierna, man låg även bakom en koleraepidemi. Efter jordbävningen som drabbade Haiti 2010 skickade FN över kolerasmittade nepalesiska soldater till nationen, som varit fri från kolera i drygt 100 år. 700 000 haitier smittades av sjukdomen, vilket ledde till att FN stämdes av befolkningen på Haiti.

En som är starkt kritisk till FN:s förehavanden på Haiti är advokaten Mario Joseph, som kämpar för att de kvinnor som gjordes gravida av FN-soldater ska ha rätt till barnstöd.

Tänk om Förenta nationerna var i USA och våldtog barn och spred kolera. Mänskliga rättigheter omfattar inte bara rika vita människor, säger Mario Joseph till AP.

Haiti är inte det första landet där FN:s fredsbevarande trupper anklagats för sexuella övergrepp. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om liknande företeelser i Centralafrikanska republiken, vilket ledde till att den svenske FN-diplomaten Anders Kompass stängdes av när han avslöjade övergreppen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!