Tyngdlyftare blir första transpersonen i OS

publicerad 21 juni 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu står det helt klart att den 43-årige tyngdlyftaren Laurel Hubbard som ”bytte kön” 2012 kommer att tävla som kvinna mot andra kvinnor under OS i Tokyo. Kritiker menar att Hubbard har extremt stora och orättvisa biologiska fördelar i tävlingarna och uppmanar därför kvinnliga atleter att bojkotta OS i protest.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur Hubbard 2017 fick tillåtelse att tävla som kvinna och att han redan under sitt första år inom kvinnoidrotten vann VM-silver i den tyngsta viktklassen.

Under sina första 35 år hette Laurel istället Gavin och identifierade sig också som man, men valde sedan att göra en könskorrigering och hormonbehandlingar för att få ner sina testosteronnivåer och kunna tävla som kvinna istället.

Intresseorganisationen Save Women’s Sports Australia som arbetar för en ”rättvis” idrott i Australien och Nya Zeeland menar exempelvis att det är att betrakta som ett svek mot kvinnliga atleter att Hubbard tillåts tävla mot dem.

Kvinnor är inte en hormonnivå och inte heller är vi en självdeklaration av ”kvinnlig könsidentitet.” De borde skämmas”, skriver gruppen i ett uttalande.

Vissa kallar beslutet för fruktansvärt och man konstaterar att detta kommer att döda kvinnoidrotten eftersom ”mediokra” män med lätthet kommer att kunna vinna tävlingar och totalt dominera i vissa grenar om de möter världstoppen av kvinnliga atleter.

Andra nöjer sig med att konstatera att Nya Zeelands val att låta en biologisk man tävla som kvinna för deras landslag är att betrakta som fusk och man vädjar också till kvinnliga atleter att helt enkelt bojkotta tävlingarna tills regelverket har reviderats.Från Nyzeeländskt håll
hävdar man att allting har gått rätt till och att man följer alla uppsatta regelverk. Man hävdar vidare att Nya Zeelands landslag har en ”stark kultur av inkludering och respekt för alla” samt hävdar att det är mycket viktigt att värna om ”de mänskliga rättigheterna” även inom idrotten – även om sportslig rättvisa också är viktigt.

Hubbard meddelar att han ser fram emot OS och menar själv att han är tacksam och ödmjuk inför den ”vänlighet och det stöd” som han påstår att han fått från många av sina landsmän.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!