Tyngdlyftare blir första transpersonen i OS – tävlar som kvinna

publicerad 8 maj 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tyngdlyftaren Laurel Hubbard (tidigare Gavin Hubbard) kommer av allt att döma att bli den förste transsexuelle atleten i Olympiska spelen. Hubbard var en lovande tyngdlyftare redan när han tävlade som man men har blivit betydligt mer framgångsrik sedan han börjat tävla som kvinna.

Under sina första 35 år hette mannen Laurel Gavin och identifierade sig också som man, men valde sedan att göra en könskorrigering och hormonbehandlingar för att få ner sina testosteronnivåer och kunna tävla som kvinna istället.

Vänsterpopulistiska Aftonbladet rapporterar att tyngdlyftaren som idag har namnet Laurel Hubbard nu kan delta i OS i Tokyo som kvinna på grund av ”ändrade regler”.

2017 godkändes det att Hubbard tävlade som kvinna och samma år vann han också VM-silver i den tyngsta viktklassen. Idag är den 43-årige Hubbard rankad 16:e bäst i världen och har vunnit flera stora tyngdlyftningstävlingar som kvinna.

Ännu har inte Nya Zeeland tagit ut sin OS-trupp men representanter för deras olympiska kommitté skriver i ett pressmeddelande att Hubbard kommer att vara en av dem som skickas till tävlingen.

Redan när Hubbard vann VM-silver 2017 så fick både han själv och ansvariga som godkänt att han tävlat som kvinna stark kritik och många argumenterade för att det hela var mycket orättvist och dessutom riskerade att skada sportens trovärdighet.

Andra atleter menade att Hubbard som under större delen av sitt vuxna liv varit en storvuxen man har naturliga genetiska fördelar gentemot övriga deltagare, kritik som även lyfts fram av sportliga och politiska företrädare i andra länder där Hubbard tävlat.

Noteras kan att Hubbard som 20-årig man faktiskt satte ett nytt nationellt juniorrekord (som senare slogs) men att han utöver detta haft begränsade framgångar som tyngdlyftare innan han började tävla som kvinna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!