Transkvinna sopar banan i italiensk friidrott

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 22 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Valentina Petrillo är betydligt mer sportsligt framgångsrik som "kvinna" än som man.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Som man lyckades sprintlöparen Fabrizio Petrillo inte vinna en enda större tävling. Som transkvinna har Valentina Petrillo nu dock desto större framgångar och slog nyligen nytt veteranrekord för kvinnor i en italiensk tävling.

Den snart 50-årige transkvinnan vann överlägset i 200-metersloppet för kvinnor mellan 50 och 54 år i tävlingen Italian Indoor Masters Championships i italienska Ancona på 26.27 – vilket också är snabbast någonsin.

Alla är dock inte imponerade över framgången. Marco Alciator, statistiker, som var på plats just för att analysera Petrillos prestationer, konstaterar att om denne istället tävlat med männen hade det inte blivit någon vinst eller något rekord – utan istället en medioker 14:e placering.

“Kände inte att jag tävlade på lika villkor”

Det kan noteras att Cristina Sanuli, som kom på andra plats med 26.50, inte bara hade kommit etta om bara biologiska kvinnor fått delta – hon hade då också blivit ny rekordinnehavare, något som hon uppfattar som djupt orättvist.

– Vi känner oss inte jämställda, just för att Petrillos fysiska struktur är manlig. Så vi är inte jämlika. Även om den väg som Valentina har slagit in på är respektabel så är den inte det idrottsmässigt sett och på grund av detta känner vi oss mycket diskriminerande, förklarar Sanuli.

– Jag kände inte att jag tävlade på lika villkor. Det var mitt lopp, mitt mål för säsongen. Jag hade förberett det länge och jag ville vinna.

På plats i arenan valde många åskådare att hylla tvåan Cristina Sanuli – snarare än Valentina Petrillo, något som gjorde den sistnämnda mycket upprörd och fick transkvinnan att deklarera att vinsten ”dedikeras till alla de som vill skada mig”.

Vill vara i kvinnliga omklädningsrum

Vågen av biologiska män som nu tillåts tävla med biologiska kvinnor i idrottssammanhang är en infekterad fråga i Italien, och många kvinnoorganisationer förespråkar ett direkt förbud. Feministiska grupper har också tagit kontakt med regeringsföreträdare i syfte att få Petrillo portad från kvinnliga omklädningsrum och toaletter – ett krav som också beviljades inför tävlingen.

Transkvinnan, som tidigare anklagat motståndare till dennes deltagande inom kvinnlig idrott för att vara ”på samma nivå som Hitler”, beklagade sig efter tävlingen för att denne tvingades ha ett eget omklädningsrum och liknade det själv vid den behandling som pestsmittade historiskt tvingats utstå.

Petrillo som så sent som 2019 bytte namn till Valentina och började ta östrogentillskott innehar nu åtta kvinnliga mästerskapstitlar i löpning. I och med att Petrillo har en allvarlig ögonsjukdom tillåts han även att delta i tävlingar där deltagarna har funktionshinder av liknande slag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!