Riley Gaines i senaten: ”Vi ger inte vårt samtycke”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 29 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Riley Gaines sågar det nuvarande upplägget inom damsimningen.

Riley Gaines, 23-årig prisbelönt college- och universitetsidrottare i simning, framträdde härom veckan inför den amerikanska senaten och fördömde i skarpa ordalag beslutet att man ger grönt ljus för att även fortsättningsvis tillåta biologiskt födda män som Lia Thomas tävla i damklassen i simning.

Riley Gaines deltagande och vittnesmål i Kapitolium den 21 juni inledde amerikanska senatens utfrågning om ”Protecting Pride: Försvara de medborgerliga rättigheterna för amerikanska HBTQ+-personer”.

Hon började sitt engagerande vittnesmål med att berätta om hur hon och (numera) transsexuella Lia Thomas båda slutade på femte plats i 200-yards NCAA freestyle-mästerskapet, och hur hon och hennes lagkamrater dagen innan fått se sig slagna av Thomas i 500-yards loppet i freestyle.

NCAA gav trofén till Lia Thomas och sa till mig att jag var tvungen att åka hem tomhänt. När jag frågade varför – vilket inte var en fråga de var beredda på att få – uppskattade jag faktiskt deras ärlighet eftersom de sa att det var avgörande att Thomas fick den för bildernas skull.

– Jag kände mig förrådd. Jag kände mig förminskad. Jag kände mig reducerad till ett fototillfälle. Men mina känslor spelade ingen roll. Det som spelade roll för NCAA var känslorna hos en biologisk man.

Hon blev därefter känslosam när hon talade om hur kvinnorna tvingades dela omklädningsrum med Lia Thomas.

Men det är inte allt. Förutom att vi tvingades ge upp våra utmärkelser, titlar och möjligheter tvingade NCAA mig och mina kvinnliga simmare att dela omklädningsrum med Thomas. En 1,90 lång, 22-årig man, utrustad med och exponerandes manliga genitalier. Låt mig vara tydlig med detta – vi blev inte förvarnade om att vi skulle dela omklädningsrum. Ingen frågade efter vårt samtycke.

Gaines, som är rådgivare för kvinnorättsorganisationen Independent Women’s Voice, uttryckte sin förhoppning om att lagstiftarna vid utfrågningen skulle förstå att det utgjort en kränkning av deras integritet och ”hur vissa av oss kände oss obekväma, generade och till och med traumatiserade av denna upplevelse”.

NCAA har i skrivande stund inte kommenterat Riley Gaines vittnesmål.


Fakta: National Collegiate Athletic Association (NCAA)

NCAA är ett idrottsförbund som organiserar sport på college- och universitetsnivå i USA. NCAA:s högkvarter är sedan 2005 beläget i Indianapolis, Indiana.

Idrottsförbundet grundades den 31 mars 1906 som Intercollegiate Athletic Association of the United States (IAAUS) för att sätta upp regler för amatöridrott i USA. En av pådrivarna och grundarna var USA:s dåvarande president Theodore Roosevelt, som oroades över att flera svåra skador inklusive dödsfall förekommit under collegematcher i amerikansk fotboll. IAAUS blev 1910 National Collegiate Athletic Association.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!