Transidrottare krossar damrekord på University of Pennsylvania

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 10 december 2021
- av Redaktionen
Lia Thomas
Lia Thomas och damlaget vid University of Pennsylvania 2017.

Den 22-åriga simmaren Lia Thomas som ”bytt” kön och nu tävlar som kvinna har krossat flera tidigare damrekord på University of Pennsylvania.

Innan ”könsbytet” tävlade Thomas tre år som manlig simmare, hans namn var då Will Thomas och han tävlade som man så sent som i slutet av 2019. Enligt nuvarande regler måste personen genomgå ett år av testosteronhämmande behandling för att vara berättigad att tävla som kvinna.

Under en tävling i slutet av november i år slog Thomas nya damrekord för UPenn på sträckorna 200- och 500 meter fristil, rapporterar New York Post.

Att vara trans har inte påverkat min förmåga att utöva den här sporten och att kunna fortsätta är mycket givande, säger Thomas.

Hans framgångar har väckt en del kritik, främst på sociala medier. Twitter-kontot Save Women’s Sports skriver: ”Till NCAA-idrottare, personal och familjer, särskilt vid University of Pennsylvania: Vi ser dig! Vi stöttar dig! Vi vidtar åtgärder!

Den brittiska långdistanslöparen Mara Yamauchi skriver: ”Se detta! Vi lever i en orwellsk värld av fantasi och gasbelysning. Kvinnliga elitsimmare från GB och på andra håll – skulle du vara glad att tävla mot Lia på #Paris2024 och andra stora mästare, och påminn mig var är alla transmän som slår manliga rekord? #sexnotgender.

Thomas är långtifrån den förste mannen som tävlar mot kvinnor efter att ha genomgått ett “könsbyte”. Ett uppmärksammat exempel var transfightern Fallon Fox som 2015 slog sönder skallen på Tamikka Brent i en MMA-match.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!