NHL förbjuder Pride-tröjor på isen

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 27 juni 2023
- av Jan Sundstedt
NHL Pride
NHL förbjuder politiskt färgade tröjor med exempelvis Pride-motiv.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


NHL kommer från och med kommande säsong inte tillåta spelare att bära politiskt präglade matchställ inför matcherna i samband med ligans “temakvällar”. Beslutet följer efter att en rad spelare den gångna säsongen vägrade ikläda sig Pride-tröjor och att detta orsakat negativ publicitet för hockeyligan.

Pridetröjorna blev ett uppmärksammat samtalsämne under den gångna säsongen då ett flertal spelare, som exempelvis Philadelphia Flyers ryske stjärnback Ivan Proporov, vägrade att bära dessa.

NHL:s lösning, via beslut taget av dess stadigvarande kommissarie Gary Bettman, blir ett totalstopp. I en intervju med CTW News förklarar han beslutet.

Problemet är att själva syftet med de här tröjorna har hamnat i skymundan och istället har det blivit en distraktion.

Jippon som “Pride Night” har varit ett stående inslag i NHL de senaste säsongerna. Mer seriösa manifestationer är “Hockey Fights Cancer” – då spelarna värmt upp i lila tröjor – samt “Military Appreciation Night”, med kamouflagefärgade tröjor. Alla dessa tröjor stoppas alltså nu.

Vi fortsätter hellre att arrangera de här särskilda kvällarna och att ändamålet får den uppmärksamhet det förtjänar, snarare än att det blir en distraktion, säger Gary Bettman vidare.

NHL:s beslut att förbjuda dessa och andra gruppers särintressen får både ris och ros på så kallade sociala medier. En övervägande del röster är dock antingen positiva till förslaget som sådant eller enbart glada över att ligan med detta ges en bättre chans att kunna fokusera på sporten.

NHL kommer samtidigt även fortsättningsvis att uppmärksamma Pride och övriga temakvällar där klubbarna är fria att designa och producera tröjor som kan signeras och säljas för att samla in pengar. Spelarna kommer dock från och med nu inte att åka runt på isen med politiskt präglade tröjor.

Fakta: NHL

NHL, National Hockey League, är den högsta ligan i det nordamerikanska ishockeysystemet och kvalitetsmässigt världens högst rankade. Sju av de nuvarande klubbarna kommer från Kanada medan de resterande 25 är från USA.

Lagen spelar 82 matcher i grundserien mellan oktober och april för att avgöra vilka 16 klubbar som spelar slutspel mellan april och juni och därmed har chansen att vinna Stanley Cup-pokalen.

Mest framgångsrika lag historiskt är Montreal Canadiens med totalt 24 Stanley Cup-titlar. Regerande mästare är Vegas Golden Knights.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!