NBA-laget tackade kvinnorna för livet – nu ber de om ”ursäkt”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 14 mars 2023
- av Jan Sundstedt

Toronto Raptors i den Nordamerikanska proffsligan NBA publicerade en tweet i samband med den så kallade ”Women’s History Month” där man hyllar det faktum att kvinnor fött fram oss alla. Ett mediedrev har nu dock pressat basketlaget att be om ursäkt för kommentaren.

Mars månad är, i delar av den anglosaxiska världen, ”Women’s History Month” och den 8 mars firas globalt Internationella kvinnodagen. Det är mot den bakgrunden inte helt ovanligt att exempelvis idrottslag publicerar innehåll som uppmärksammar kvinnor, så även NBA-Laget Toronto Raptors.

I den numera raderade tweeten, inklusive medföljande videohälsning, lät företrädare för laget bland annat uttrycka ”En lycklig månad för kvinnors egenmakt! Det är viktigt att vi inte bara hyllar utan också stärker alla kvinnor både på och utanför planen”.

I videon syns framträdande spelare svara på frågan: ”Beyonce har sagt att flickor styr världen. Varför tror ni att det är sant?”

Det är bara de som kan fortplanta sig, säger en spelare.

Alla kvinnor är fantastiska eftersom de alla är drottningar, fortsätter en annan.

 


Kritiken mot klippet uppges enligt Toronto Sun komma främst från politiska aktivister som tolkar videohälsningen som att det inte påvisar verklig respekt för kvinnor att uppskatta dem för att ha gett oss livet, utan att man i så fall måste tillägga andra saker i sammanhanget.

Toronto Raptors, som tidigare gjort sig kända som ett av de mest politiskt korrekta lagen i NBA, har nu bett om ursäkt för sin tweet och video.

”Vi är en organisation som är stolt över att göra rätt saker när det gäller inkludering och representation, och vi gjorde här ett misstag”, lyder ett uttalande från laget som publicerades av Toronto Sun.

Våra uppriktiga ursäkter till våra spelare, vår personal och våra fans – vi kommer att arbeta för att göra det bättre idag och varje dag efteråt, avslutar man sammanfattningsvis.


Women's History Month är en årlig temamånad tillägnad kvinnors bidrag till den mänskliga civilisationen. Den firas varje mars i USA, Storbritannien och Australien - relaterat till den Internationella kvinnodagen den 8 mars. Dessutom firas den under oktober månad i Kanada - relaterat till Persons Day ("Personsdagen") den 18 oktober.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.