Nascarföraren gillade skämtbild av George Floyd – stängs av på obestämd framtid

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 9 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Nascar Noah Gragson
Nascar stänger av föraren Noah Gragson (infälld) för att ha spridit en skämtmem.

Berömda motorsporten Nascar får fortsätta nuvarande säsong utan en av sina förare. Debutanten Noah Gragson blev i helgen avstängd på obestämd tid med ”stötande aktivitet på sociala medier” som motivering.

Bakgrunden är att Gragson gillat en skämtbild av George Floyd, som lyfts fram av våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM som martyr.

George Floyd var en 46-årig svart man med lång kriminell bakgrund, vars död i samband med att han arresterades och påföljande mediekampanj utlöste våldsamma BLM-upplopp över hela USA som även spred sig till Europa och Sverige.

Nascar och Noah Gragsons stall Legacy Motor Club straffade enligt uppgift 25-åringen för att han ”gillat en okänslig mem med ett foto av George Floyd”, uppger sportkanalen ESPN.

Organisationerna har lämnat separata uttalanden om att föraren placerats under obestämd avstängning med anledning av memen han gillat, men vägrade att avslöja ytterligare detaljer i ärendet.

Nascar:s bekräftelse på Gragsons brott kom strax efter att förbundet meddelat hans avstängning. På Twitter skriver man att Gragson ”bröt mot avsnittet om medlemsuppförande i 2023 års Nascar-regelbok”.

Motorteamet Legacy Motor Club uttrycker att Noah Gragson stängts av på grund av handlingar som ”inte representerar vårt teams värderingar”.

Avstängningen kritiseras av fansen

Avstängningen har mött hård kritik på Twitter från såväl fans av motorsport som personer som är trötta på det man menar är hyckleri och överdriven politisering.

Noah Gragson har själv adresserat bestraffningen i ett svar till Legacy Motor Club med ett ursäktande uttalande.

Det har blivit allt vanligare att idrottsutövare bestraffas för uttalanden som strider mot dominerande narrativ i media. Huruvida Noah Gragson inom snar framtid kommer att synas på Nascar-banorna runtom USA återstår att se.


Fakta: Nascar

National Association for Stock Car Auto Racing, förkortat Nascar, är en amerikansk motorsportorganisation bildad 1948 som bland annat arrangerar serierna Nascar Cup Series, Nascar Xfinity Series och Nascar Camping World Truck Series. Nascar är en enorm industri som omsätter miljarder dollar. Serien rankas som nummer två när det gäller marknadsvärde inom motorsporten, endast överträffad av Formel 1.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!