Mediedrev mot fotbollsklubb – “för många vita i laget”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 25 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Arsenals damlag säsongen 2023/2024.

Den engelska fotbollsklubben Arsenal är under attack från etablissemangsmedier och vänsterliberala aktivister runt om i Europa.

Skälet är att samtliga spelare i klubbens damlag har ljus hy och tycks vara av europeisk härkomst.

Det var i samband med att Arsenals damlag släppte årets lagbild som vissa medier var mycket snabba med att påpeka att det minsann saknades icke vita spelare i truppen – en ”nyhet” som snart fick mycket stor spridning även utanför Storbritanniens gränser och ledde till ett stort antal artiklar i bland annat amerikansk, tysk och svensk press.

Vänsterliberala journalister och opinionsbildare uttryckte upprördhet över den påstådda bristen på mångfald i Arsenal och hävdade att klubben har ett ansvar att säkerställa att även “marginaliserade grupper” representeras samt att öka ”jämlikheten” i samhället i allmänhet.

Klubbar och organisationer måste implementera rekryteringsstrategier som prioriterar mångfald och inkludering och ger lika möjligheter för spelare från alla bakgrunder”, hävdade exempelvis journalisten Salman Khan och påstod även att det är ”avgörande” att ”individer från marginaliserade samhällen ges möjlighet att delta och utmärka sig” i idrottsklubbar på elitnivå. En fotbollsklubb med stor ”mångfald” påstås också prestera bättre än en utan sådan.

Ber om ursäkt

Arsenals ledning kände snabbt av pressen och valde att be om ursäkt för bristen på icke vita spelare – samt lova “bot och bättring”.

Vi är medvetna om att vår nuvarande damtrupp inte återspeglar den mångfald som finns i klubben och de samhällen vi representerar”, ursäktar man sig.

Det är en prioritet för klubben att fortsätta driva ökad mångfald och inkludering och skapa en känsla av tillhörighet för alla som är kopplade till klubben”, lovar man vidare.

Anklagas för hyckleri

På sociala medier är dock inte särskilt många imponerande – varken över mediedrevet eller Arsenals hantering av detta. Ett antal användare pekar på att ”bristen på mångfald” bara lyfts fram som ett problem när det påstås finnas för många vita i ett visst sammanhang. Andra pekar på att flera elitklubbar i Frankrike och Belgien länge nästan uteslutande haft utomeuropeiska spelare – utan att detta resulterat i något mediedrev, trots att klubbarna i fråga spelar i just Europa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!