Janne Andersson lämnar posten som förbundskapten

publicerad 20 november 2023
- av Jan Sundstedt
Janne Andersson
Jan "Janne" Andersson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter sju år lämnade Jan “Janne” Andersson under gårdagskvällen posten som förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget. Han avslutade med en svensk seger i EM-kvalet där Estland besegrades med 2-0 inför knappa 12 000 tappra åskådare.

Segern till trots har den senaste tiden för Andersson och landslaget främst präglats av det fruktansvärda våldsdåd som utspelades i Belgien för ett antal veckor sedan. I samband med kvalmatchen Belgien – Sverige mördades två svenskar och en sårades svårt i en terroristattack utförd av en islamist, som efter en kortare eldstrid strax därefter blev ihjälskjuten av belgisk polis.

Anderssons sista match präglades av ett klart svenskt spelövertag där blågult öppnade i ett högt tempo och inledningsvis hade ett par bra målchanser. I minut 22 bröt Viktor Claesson dödläget genom att göra 1-0. Tio minuter in i den andra halvleken spikade Emil Forsberg sedan slutresultatet 2-0.

Jag vet inte vad som händer ikväll. Vi ska göra något kul med hela gänget. Vi får se vad det blir ikväll. Jag har noll förväntningar. Det blir säkert något trevligt. Får jag bara några bira så löser jag det, sade en märkbart rörd Andersson efter matchen.

 

Matchen i sig var för Sveriges del betydelselös då det sedan länge varit klart att Sverige missar EM-slutspelet nästa år, liksom man även missade det senaste VM-slutspelet i Qatar. Janne Anderssons största skalp var den överraskande kvartsfinalplatsen i VM i Ryssland 2018.

Vem som tar över förbundskaptensbindeln är i skrivande stund inte beslutat. Spekulationer och rykten cirkulerar bland annat kring Djurgårdsduon Kim Bergstrand och Tomas Lagerlöf samt BK Häckens succétränare Per Mathias Högmo.

Förbundskapten Jan "Janne" Andersson

Den 7 april 2016 meddelades att Jan "Janne" Andersson skulle ta över som förbundskapten för svenska fotbollslandslaget efter Erik Hamrén. Fram till januari 2017 hade Janne Andersson den före detta förbundskaptenen Lars Lagerbäck som rådgivare.

I november 2017 ledde Andersson Sverige till 2018 års fotbolls-VM i Ryssland, sedan laget slutat tvåa i kvalgruppen och slagit ut Italien i playoff. I VM ledde Andersson sedermera landslaget till kvartsfinal mot England, efter att man besegrat Schweiz i åttondelsfinalen med 1-0. Kvartsfinalen mot England förlorades med 0-2, men var ändå Sveriges bästa placering i ett VM sedan USA 1994.

Hösten 2019 kvalificerade sig Sverige till fotbolls-EM 2020 i Tyskland, där man föll i åttondelsfinalen mot Ukraina. Matchen slutade 1-2 efter förlängning.

Under Anderssons ledning misslyckades Sverige sedan att kvalificera sig till 2022 års fotbolls-VM i Qatar i och med förlusten i playoff-matchen mot Polen. Den 2 oktober 2023 meddelades att Janne Andersson skulle avgå efter att ha missat EM-slutspelet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!