Fifa kan förbjuda regnbågsarmband i dam-VM

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 30 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Nordirlands damlandslag och kaptenen Marissa Callaghan med bindel.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fotbollskällor uppger att Fifa förbjuder regnbågsfärgade kaptensbindlar under sommarens världsmästerskap.

Beskedet mottags inte väl av svenska damspelare som menar att det är “djupt olyckligt” att förbjuda hbtq-symbolerna i landslagssammanhang.

Enligt uppgifter till tyska Bild kommer det internationella fotbollsförbundet Fifa att förbjuda regnbågsfärgade kaptensbindlar under fotbolls-VM som anordnas i Australien och Nya Zeeland.

– Fifa har informerat oss om att de önskar att alla deltagande nationer bär Fifas kaptensbindel, säger Tysklands landslagschef Maika Fischer.

Tidningen skriver vidare att Tysklands fotbollförbund tagit kontakt med Fifa och själva bett om att ändå få spela i regnbågsarmband – men fått avslag på denna begäran.

Fifa uppger samtidigt att man ännu inte fattat något slutgiltigt beslut i frågan utan befinner sig ”i en pågående dialog med spelarna och förbund”.

Trenden bland framförallt västerländska landslag att framträda med politiskt laddade symboler och budskap har länge väckt stark irritation bland många supportrar som menar att sport bör hållas opolitiskt.

Det svenska damlandslaget har tidigare även knäböjt inför den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM, enligt vad man själva såg som en aktion för att ”ta avstånd från rasism”.

Även vad gäller regnbågsarmbanden är flera svenska damspelare högljudda förespråkare, bland andra Chelsea-spelaren Magdalena Eriksson säger på presskonferens att hon ”inte förstår beslutet”.

– Om det stämmer är det väldigt olyckligt. Vi har varit tydliga med att vi vill bära den. Jag förstår inte beslutet, men vi får följa det och förhoppningsvis kan vi höja rösterna tillsammans och ändra på det.

Under herrarnas fotbolls-VM i Qatar förbjöds också hbtq-bindeln. Flera herrlandslag tänkte initialt trotsa förbudet och ändå bära symbolen – men backade när det belades med olika former av sportsliga straff.

– Den risken är värd att ta, vi kommer inte backa. Vi är kvinnor, vi är pionjärer, kommenterade damlandslagets Kosovare Asllani angående ett sådant scenario till Bonniertidningen DN i samband med landslagets senaste samling.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!