MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Efter den hårda pressen – Washington Redskins byter namn

publicerad 14 juli 2020
- av Isac Boman

NFL-laget Washington Redskins bekräftar nu att man nu arbetar med att ta fram ett nytt lagnamn och märke. Beslutet kommer efter omfattande press främst från stora mediehus och företag mot lagets förment kränkande namn.

Redan 2014 var Redskins tema för diskussion hela vägen upp i Vita huset, något som Nya Dagbladet då rapporterade om. I en intervju med nyhetsbyrån AP från sa den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama så här om saken:

– Om jag ägde laget och jag visste att mitt lags namn – även om det hade en anrik historia – användes för att kränka en stor grupp människor så skulle jag tänka på om jag skulle ändra det.

Då meddelade lagets ägare Dan Snyder att laget aldrig skulle byta namn. Under den senaste månaden har dock pressen mot det amerikanska fotbollslaget Washington Redskins, som har en amerikansk indian som logotyp och vars namn även åsyftar detsamma, till slut blivit för stor i eftermälet av den nya våg av så kallad “antirasism” som nu sköljer över USA och den övriga Västvärlden.

Under den gångna veckan tog bland annat Amazon, Walmart och Nike bort Redskins-souvenirer från sitt utbud. Det tycks nu ha blivit droppen som tvingar laget att byta namn och logga inför säsongsstarten av den amerikanska fotbollsligan NFL i höst.

Som en del av denna process vill vi hålla våra sponsorer och supportrar underrättade om vårt tänkande medan vi går framåt.“, skriver laget i sitt pressmeddelande.

Meningarna bland fansen är dock delade.

Jag är en vit man och kan inte säga huruvida Redskins logotyp skulle vara kränkande för mig om jag hade band till den amerikanska ursprungsbefolkningen, men för mig har det alltid varit en symbol för storhet. Även om framgångarna uteblivit på senare tid har Redskins alltid varit en eminent organisation som vet hur man vinner, säger Jeff Andersson som varit Redskins-supporter sedan 1970.

Washington Redskins har haft sitt lagnamn sedan 1937. Senaste gången laget segrade i Super Bowl var 1992.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend