Amerikanskt fotbollslags namn fråga för FN

Namnet på det professionella amerikanska fotbollslaget Washington Redskins är "kränkande" enligt vissa. Nu hamnar ärendet på FN:s bord för ett möte med en lobbyorganisation som motsätter sig namnet.

publicerad 25 januari 2014

Lobbyorganisationen Oneida Indian Nation har träffat representanter från FN:s avdelning för mänskliga rättigheter. Enligt Oneida har FN gett dem en muntlig försäkran om att man kommer att utreda huruvida namnet på laget kan bestå.

Enligt Oneida’s Ray Halbritter är det rasistiskt att laget har det han kallar för “r-ordet” i namnet. Redskins har genom historien använts som ett nedsättande epitet mot indianer och den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Daniel Snyder, som äger laget, har dock klargjort att Washington Redskins aldrig kommer att byta namn, skriver Washington Post.

– Med tanke på alla krig i världen, svält och problem med kärnvapen som FN handskas med så har de säkert viktigare saker att oroa sig för än ett fotbollslags namn som dessutom stöds av en stor majoritet av det amerikanska folket, säger en av klubbens talespersoner.

Frågan om Washington Redskins namn har även väckt intresse i Vita huset. I en intervju med nyhetsbyrån AP från i höstas sa president Barack Obama så här om saken:

– Om jag ägde laget och jag visste att mitt lags namn – även om det hade en anrik historia – användes för att kränka en stor grupp människor så skulle jag tänka på om jag skulle ändra det.

redskins

Foto: Keith Allison/CC BY-SA 2.0

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!