50-årig transkvinna tävlade mot tonårsflickor i simning

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 27 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
50-åringen Melody Wiseheart tävlade mot tonårsflickor i Toronto.

Den 50-åriga transkvinnan Melody Wiseheart deltog nyligen i en simtävling för tonårsflickor i Kanada. Landets styrande organ för simning har inte svarat på varför man tillät den biologiske mannen att delta i tävlingen. Det är också oklart om Wiseheart bytte om tillsammans med flickorna.

Den 20 oktober hölls simtävlingen Richmond Hill Aquatic Centre’s Fall Classic i The Markham Pan Am Centre, norr om Toronto i Kanada. Tävlingen är för tonårsflickor och hålls av The Richmond Hill Aquatic Club (RHAC).

Tävlingen hade totalt tio deltagare från olika simklubbar i Kanada, där nio av simmarna var 13 till 14-åriga flickor. Den tionde deltagaren var en 50-årig transkvinna.

Föräldrar till barnen som deltog i tävlingen kontaktade Rebel News om händelsen. När man intervjuade arrangörerna ville man först inte medge att Melody Wiseheart, tidigare Nicholas J. Cepeda, hade deltagit i tävlingen. Däremot hade nyhetssajten fått tag på en kopia av tävlingens schema där det tydligt framgår att Wisehart deltog. Arrangörerna medgav först då att 50-åringen deltog i tonårstävlingen, men att man inte ville gå in i en diskussion gällande “kön och ålder”.

“Transålder är nästa grej”

Kvinnorättsaktivisten och simmaren Riley Gaines, som länge kritiserat att biologiska män tillåts tävla mot kvinnor och flickor, kritiserar arrangörernas beslut och menar att “transålder” är nästa nya sak.

 

Gaines tävlade i simning under 2022 mot transkvinnan Lia Thomas, där de två tävlade om femte plats. Thomas vann då över Gaines, något hon kritiserat som orättvist eftersom Thomas är biologisk man samt att det även i praktiken kostade henne en plats i USA:s nationella simlag. I somras framträdde hon vid den amerikanska senaten och talade bland annat om hur hon och de andra simmerskorna tvingades byta om i samma omklädningsrum som Thomas, som då ska ha exponerat sitt kön för de andra.

Professor vid universitet

Melody Wisehart är lärare (professor) vid Toronto’s York University vid psykologiavdelningen. Wisehart har också bland annat åldrande, barn, ungdom och kognition som forskningsområden.

Rebel News har försökt kontakta Kanadas styrande organ för siḿning, Swim Ontario och Swim Canada, för att få en kommentar i saken, som båda avstått kommentarer med hänvisning till att man är “för upptagna”. Det är oklart om 50-åringen bytte om tillsammans med flickorna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!