Ökat Östersjö- och Östeuropa-fokus

publicerad 11 mars 2015

Nyhetsflödet i Sverige, likväl som i största delen av västvärlden domineras av händelser i och omkring USA.

Händelser och utvecklingen i Östersjö- och Östeuropa-området har därför länge fallit i skuggan trots att det naturligt borde finnas ett starkare intresse av både geografiska, kulturella och ekonomiska skäl. Sverige har ända sedan medeltiden haft intressen i och utbyten med Östeuropa och särskilt i Baltikum och Ryssland. Ukrainas huvudstad Kiev exempelvis var under medeltiden en viktig handelsplats för Skandinavien och kännedomen om de historiska banden med Östeuropa är idag relativt låg.

Nya Dagbladet är inte en särskild megafon för varken öst eller väst och tar inte ställning i denna uppdelning.

Redaktionen anser dock att det är rimligt med en jämnare balans i nyhetsflödet och att det naturligt finns ett större intresse i Sverige och Norden för händelser och utvecklingen i Östeuropa och Östersjöregionen som hittills inte bejakats i samma utsträckning som varit fallet med Västeuropa och USA.

Nya Dagbladet vill verka för att bryta denna trend och ökar nu bevakningen av utvecklingen i våra slaviska grannländer.

 

Redaktionen
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.