Nu tas stämningen av Länsförsäkringar Bank upp i rätten

Hotet från bankerna

  • Det första av tre rättsfall kopplade till Länsförsäkringar-affären har nu tagits upp för behandling i Södertörns tingsrätt.
  • – Det är mycket som står på spel, inte bara för oss utan för demokratins framtid i Sverige, säger Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson.
  • Bankens inledande drag har varit att undvika frågan om hur man stängt ner Nya Dagbladets konton, och istället argumenterat för att man ska byta domstol.
  • Bedömningen är att processerna kommer att bli utdragna och slutligen avgöras i domstolsförhandlingar först nästa sommar.
publicerad 13 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Några av bankens formuleringar i samband med den av allt att döma rättsvidriga nedstängningen av Nya Dagbladets och redaktionsledningens privata bankkonton.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya Dagbladets advokat har under våren förberett tre olika stämningsfall.

Det första ska pröva Länsförsäkringar Banks låsning och nedstängning av kontot för en stiftelse för oberoende journalistik, där det fortfarande ligger 100 000 kronor på ett konto hos banken.

Ytterligare en stämningsansökan har lämnats in som berör bankens nedstängning av tidningsledningens privata konton.

Man kommer till sist också att pröva bankens agerande när man stängt ner ett bolagskonto.

Bankens ingång: “Flytta rättsprocessen”

Bankens inledande ingång i rättsprocessen har varit ett försök att förhala den, där man ännu inte bemött den första stämningen i sak. Teoretiskt sett kan banken fortfarande välja att backa från sitt agerande, men istället har man argumenterat för att fallet inte ska tas upp i Södertörns tingsrätt där det hamnat, utan att det är Stockholms tingsrätt som borde driva rättsfallet.

Som många konstaterat vid det här laget har Länsförsäkringars beteende under hela den här affären varit helt utan skrupler. Det vore naivt att förvänta sig något annat under den kommande rättsprocessen, säger Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson.

Processerna kommer sannolikt att bli utdragna och avgöras slutligt i domstolsförhandlingar först nästa sommar.

Det är mycket som står på spel, inte bara för oss utan för den fria journalistikens framtid i Sverige. Om en bank kan agera som Länsförsäkringar gjort står det klart att bankerna får grönt ljus att agera som godtyckliga domstolar för vem som kan bedriva journalistisk verksamhet och inte, konstaterar Andersson.

“Läsarnas stöd avgörande”

Chefredaktören konstaterar också att Länsförsäkringar-affären redan kraftigt stört den ordinarie verksamheten och att man även fortsättningsvis behöver ekonomiskt stöd för att ta sig igenom processen på andra sidan.

Rätten och moralen står visserligen på vår sida, men vi måste också konstatera att vi inte har en mångmiljardbudget som banken har, betonar Andersson.

– Att bedriva oberoende journalistik i Sverige är tufft idag, men vi har lärt oss behärska konsten att göra skillnad med små medel. Varje bidrag vi får underlättar för att upprätthålla den redaktionella verksamheten under den här processen, avslutar han.

Så bidrar du till Nya Dagbladets kamp

Stöd NyD:s verksamhet med ett bidrag via Swish 123 611 30 21 eller via bankgiro 5601-6462. Det går också att donera med betalkort, exempelvis Visa och Mastercard via denna länk, alternativt vår Paypal-sida. Gåvomottagare: Aeon Media AB.

Donationerna går självfallet inte längre till ett konto hos Länsförsäkringar Bank utan hanteras av en tryggare leverantör.

Kontant

Det går också att donera kontant helt anonymt. Skicka sedlar väl dolda i ett slutet kuvert till: Nya Dagbladet, Box 1, 774 21 Avesta.

Bitcoin

Vi accepterar också donationer via Bitcoin (läs mer här).

Donera säkert och mer privat via BTCPAY:

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!