Nu kan du enkelt skicka krypterade mejl till redaktionen

publicerad 5 juni 2018

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu erbjuder redaktionen tipsare, visselblåsare och andra intressenter möjligheten att skicka krypterade mejl till redaktionen.

Har du känslig information eller bara allmänt vill undvika att din korrespondens med redaktionen kan avlyssnas och komma utomstående till del? Då finns ett bra och lättanvänt alternativ även för dig som inte är IT-kunnig.

Tack vare den schweiziska e-posttjänsten Protonmail kan du enkelt skapa ett gratis e-postkonto och skicka mejl till redaktionen som automatiskt krypteras och alltså inte enkelt kan avläsas av FRA eller andra obehöriga. Du behöver inte genomföra några krångliga proceser för att kommunikationen skall vara säker. Trafiken mellan Protonmail-användare är automatiskt krypterad och du behöver inte göra något annat än att logga in och läsa och skicka e-post precis som ifrån vilken e-postadress som helst.

Protonmail är helt gratis för standardanvändare med ett utrymme på 500Mb. Gå till Protonmail.com och skapa ett konto. Sedan kan du kommunicera med redaktionen via adressen nyadagbladet@protonmail.com.

OBS! Mejl som skickas ifrån din vanliga e-postadress till redaktionens Protonmail-adress krypteras INTE.

 

/Redaktionen

 

Bra att veta
Protonmail erbjuder även möjligheten att skicka krypterade mejl till personer som inte har Protonmail genom en särskild teknik. Då skickas istället en länk till ditt meddelande. Du behöver då på något sätt förmedla lösenordet för att låsa upp meddelandet, exempelvis genom ett telefonsamtal, sms eller vanligt brev. Mottagaren kan via länken också skicka ett krypterat meddelande tillbaka. Läs mer om hur du går tillväga här.

Protonmail fungerar i övrigt precis som vilken e-posttjänst som helst såsom Gmail, Hotmail etc. Protonmail finns även som app till din smarta telefon. Nya Dagbladet rekommenderar Protonmail framför samtliga övriga leverantörer på marknaden även för vardagligt användande. Så vänta inte, byt till Protonmail idag och säg adjö till långa näsor som snokar i dina mejlkorrespodenser.

Fakta Protonmail

Protonmail är en schweiz-baserad e-posttjänst som bygger på öppen källkod och är helt reklamfri. Tjänsten lanserades 2014 av Andy Yen, Jason Stockman och Wei Sun och finansieras till största delen genom donationer. Fokus ligger på hög säkerhet och integritet samtidigt som man lyckats göra tjänsten lättanvänd.

Det finns hittills inget som tyder på att tjänsten inte skulle leva upp till vad den lovar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!