Seems Like Old Times: En klassisk knasbollskomedi

Den varma komediklassikern "Seems Like Old Times" levererar tungvrickande repliker kombinerat med härliga miljöer samt politiskt inkorrekta scener och karaktärer. Chevy Chase goes full maniac.

publicerad 4 juni 2021
- av Jan Sundstedt
Seems Like Old Times
En helvrickad trio inför skranket i "Seems Like Old Times".

Det är anmärkningsvärda suspekta och trista tider vi lever i. Vad kan då passa bättre än att liva upp tillvaron med en av de roligaste och snurriga komedier som gjorts. Nämligen Jay Sandrich (The Cosby Show, The Office) vrickade komedi Seems Like Old Times (1980). Huvudrollerna spelas av Chevy Chase, Goldie Hawn och Charles Grodin. I härliga biroller ser vi bland andra Robert Guillaume, T.K. Carter, Harold Gould samt Yvonne Wilder.

Filmen handlar om författaren Nicholas Gardenia (Chase) som blir felaktigt anklagad och efterlyst för ett bankrån han under pistolhot tvingats utföra. Han lyckas dock undkomma dels lagens långa arm och dels de riktiga bovarna. Gardenia tar sin tillflykt till sin ex-fru Glenda Parks (Hawn) i syfte att be henne om hjälp. Till råga på allt så är Glenda numera gift med Kaliforniens blivande riksåklagare, Ira Parks (Grodin). Vilket milt sagt komplicerar det hela då det är han som fått rånet på ”sitt bord”.

Dråpligheter en masse

Det blir mängder av sanslösa och dråpliga situationer då Gardenia försöker undkomma att bli gripen samtidigt som han måste bevisa sin oskuld och förhoppningsvis peka ut de egentliga skurkarna. Han kan dessutom inte låta bli att försöka charma och förföra ex-frun Glenda. Vilket kanske inte alltid uppskattas men å andra sidan finns det tillräckligt mycket attraktion kvar för att hon till slut ska gå med på att hjälpa Nick.

I mixen finns även en putslustig och frispråkig hushållerska, en halvkriminell men innerst inne godhjärtad och gatusmart chaufför samt virriga domare, tossiga guvernörer och inkompetenta kriminalpoliser. Förutsättningarna för tokerier är som ni förstår perfekta.

Att beskriva handlingen djupare är meningslöst då detta är en screwball-komedi av yppersta sort. Ordvitsarna avlöser varandra och då speciellt från Chevy Chase. Charles Grodin är precis så genial som han kan vara i komedier (tänk: Midnight Run). Det fiffiga manuset är skrivet av drama-, musikal och komedivirtuosen Neil Simon. Han är för övrigt den manusförfattare som erhållit flest Oscar-, Tony- och Emmy-nomineringar genom tiderna.

Häradståg

Seems Like Old Times är ett dryga timmen och fyrtio minuter långt häradståg med ordvitsar en masse. Blinka och du missar en dråplighet eller ett skämt. Dock så är det inte en film där skämten basuneras ut en kvart i förväg eller skriks rätt upp i ansiktet på oss. Denna underbara och varma komedi kräver sin åskådare. Många skämt svischar förbi i form av stolliga replikskiften, så det gäller att tittaren är vaken och låter mobilen sin vara i köket på ’ljudlös’ mode – here is wisdom.

Denna typ av komedier görs inte längre utan hade sin glansperiod cirka 1977-1989 och har sedan dess tråkigt nog nästan dött ut. Välskrivna manus med duktiga skådespelare som kan leverera de mest tungvrickande replikerna, kombinerat med härliga miljöer samt proffsiga regissörer som inte räds politiskt inkorrekta scener eller karaktärer. Det, mina vänner, är Seems Like Old Times.

 

Se och njut redan ikväll. Ni blir inte besvikna.

 

Jan SundstedtSeems like old times (Har inte vi setts förut?) är en amerikansk komedifilm från 1980. Regissör är Jay Sandrich och filmen är skriven av Neil Simon. Huvudrollerna har Chevy Chase och Goldie Hawn.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.