Seems Like Old Times – klassiska galenskaper

Varma komedin "Seems Like Old Times" från 1980 levererar tungvrickande repliker kombinerat med vardagliga miljöer samt politiskt inkorrekta scener och karaktärer. Chevy Chase spelar ut hela ordvits-registeret baserat på ett genialt manus av Neil Simon i regi av Jay Sandrich.

publicerad 4 juni 2021
- av Jan Sundstedt
Seems Like Old Times
En helvrickad trio inför skranket i "Seems Like Old Times".

Anmärkningsvärda tider mår bra av att balanseras upp med en stor dos humor. Vad kan då passa bättre än att liva upp tillvaron med en av de snurrigaste komedier som gjorts. Nämligen Jay Sandrich situations-komedi från 1980, Seems Like Old Times.

Jay Sandrich (1932–2021) är för den breda publiken kanske mest känd för sitt arbete inom tv. Han började sin karriär som regiassistent på 1950-talet och fick sitt genombrott som regissör för The Mary Tyler Moore Show på 1970-talet. En på den tiden synnerligen uppskattad tv-serie, för vilken han vann flera Emmy Awards.

Sandrich har vidare satt sin prägel på populära serier såsom The Cosby Show och Lödder. Hans stil kännetecknas av en skicklig hantering av komedi och karaktärsdriven humor. Seems Like Old Times är en av hans få filmprojekt, där han med bravur för över sin talang för tv-komedi till filmduken.

Bankrån och virrpannor

Filmen följer författaren Nicholas Gardenia (Chevy Chase), en virrpanna som genom ödets nyck blir anklagad och efterlyst för ett bankrån han under pistolhot tvingats utföra. Han lyckas dock för stunden undkomma dels lagens långa arm samt kanaljerna som tvingat honom utföra rånet.

Gardenia tar sin tillflykt till ex-frun Glenda Parks (Goldie Hawn) för att försöka få hjälp att rentvå sin person. Till råga på allt är hon omgift med Kaliforniens blivande riksåklagare Ira Parks (Charles Grodin), vilket milt sagt komplicerar det hela då det är Ira som fått rånet som sitt nästa fall.

Komplikationer och komiska förväxlingar uppstår när Glenda försöker gömma Nick från polisen samtidigt som hon hanterar sin nuvarande make och sitt eget hektiska arbetsliv.

Seems Like Old Times
Goldie Hawn, Chevy Chase och T.K. Carter trampar pellen i botten i “Seems Like Old Times”.

Dråpligheter utan hejd

Det blir mängder av sanslösa och dråpliga situationer då Gardenia försöker undkomma att bli gripen samtidigt som han försöker bevisa sin oskuld och förhoppningsvis peka ut de egentliga skurkarna. Han kan dessutom inte låta bli att försöka charma och förföra sin ex-frun. Vilket inte alltid uppskattas, men då Glenda har ett hjärta av guld väljer hon trots allt att försöka hjälpa Vincent i dennes något prekära situation.

I mixen finns även en putslustig och frispråkig hushållerska, en halvkriminell men innerst inne godhjärtad och gatusmart chaufför samt förvirrade domare, tossiga guvernörer och inkompetenta kriminalpoliser. Förutsättningarna för tokerier är således perfekta.

Att beskriva handlingen mer ingående är meningslöst. Ordvitsarna avlöser varandra oavbrutet och inte minst från halvgalne Chevy Chase. Charles Grodin är precis så genial som han kan vara i komedier och Goldie Hawn är likaledes lysande som snurriga ex-frun Glenda.

Seems Like Old Times
Blåklockor en masse i “Seems Like Old Times”.

Häradståg

Det här är inte en film där skämten basuneras ut en kvart i förväg eller skriks i ansiktet på tittaren. Seems Like Old Times är ett dryga 100 minuter långt ordvits-häradståg en masse. Blinka och du missar en dråplighet.

Det snitsiga manuset är skrivet av musikal- och komedivirtuosen Neil Simon. Den manusförfattare som erhållit flest Oscar-, Tony- och Emmy-nomineringar genom tiderna och trots att Har Inte Vi Setts Förut (sv. titel) måhända inte är hans mest kända verk är filmen helt klart fullödig lördagsunderhållning.

Många skämt svischar förbi i form av stolliga replikskiften, så det gäller att tittaren är vaken och låter mobilen sin vara i köket på läge ‘ljudlös’ (here is wisdom). Denna typ av komedier görs inte längre utan såg sin glansperiod cirka 1977-1989 och har sedan dess dessvärre nästintill dött ut. Välskrivna manus med duktiga skådespelare som kan leverera de mest tungvrickande repliker, kombinerat med vardagliga miljöer och proffsiga regissörer som inte räds politiskt inkorrekta scener eller karaktärer.

 

Seems Like Old Times finns att beskåda såväl digitalt som via fysisk media. Se och njut per omgående. Ni blir med stor sannolikhet inte besvikna.

 

Jan Sundstedt

Seems Like Old Times - 1980 US One Sheet.

Regi: Jay Sandrich
Manus: Neil Simon
Producent: Ray Stark
Musik: Marvin Hamlisch
Längd: 102 minuter
Svensk premiär 25 december 1980

I rollerna (urval).
Chevy Chase
Goldie Hawn
Charles Grodin
T.K. Carter
Robert Guillaume

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!