Ombytta Roller: Varmhjärtad komedi med julstämning

John Landis varmhjärtade julkomedi "Ombytta Roller" från 1983 är en störtskön mix av kung fu-tränade fifflare, snobbiga börsmäklare, fagra damer med hjärtat på rätta stället, giriga gubbtjyvar och inte minst kärlekskranka gorillor.

publicerad 25 december 2023
- av Jan Sundstedt
Ombytta Roller
Fyra filurer i "Ombytta Roller".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En av filmhistoriens roligaste julfilmer bara måste vara John Landis pärla Ombytta Roller (Trading Places) från 1983. Historien om den fattige skojaren och stenrike snobben som under en par galna julveckor ofrivilligt byter roller med varandra är originellt knasig och sådär härligt julcharmig.

Regissör är ingen mindre än John Landis. En glad skit som förutom ett gott sinnelag för komedier (Delta-gänget, 1978; Blues Brothers, 1980) förärat oss med, i mina ögon, filmhistoriens bästa varulvs-film; 1981 års An American Werewolf in London. En mångsidig herre med öga för vad som underhåller publikum.

Vadet: en dollar

Bröderna Duke, Randolph (Ralph Bellamy) och Mortimer (Don Ameche), äger ’Duke & Duke’, en framgångsrik råvarumäklarfirma i Philadelphia. Bröderna älskar att gnabbas om än det ena och än det andra och just denna dag är ämnet huruvida det är gener eller miljö och uppfostran som primärt avgör en människans öde.

De ingår ett vad om saken och beslutar genomföra ett socialt experiment. Ett experiment som för alltid kommer att förändra livet för de två ovetande personer som utsätts för brödernas infall. Det blir två försökskaniner med diametralt skilda förutsättningar.

Försökskanin ett är bolagets verkställande direktör; den väluppfostrade, kultiverade och utbildade Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) – till råga på allt förlovad med brödernas brorsdotter Penelope. Försökskanin två är den fattige men charmige gatuskojaren och småfifflaren Billy Ray Valentine (Eddie Murphy).

Brödernas vad har två specifika mål som vart och ett behöver bli realiserat för att Randolph ska vinna: Valentine måste bli framgångsrik mäklare för Duke & Duke och Winthorpe III utblottad och stämplad som förhärdad brottsling. Allt detta samtidigt som det stundar bjällerklang, jul och nyår.

I mixen finns även den varmhjärtade gatflickan Ophelia (Jamie Lee Curtis), Winthorpes sympatiske och ofrivilligt indragne betjänt Coleman (Denholm Elliot) samt en viss Clarence Beeks, som lurar i kulisserna i sällskap med en kärlekskrank gorillahane …

Ombytta Roller
Billy Ray Valentine ligger pyrt till i “Ombytta Roller”. Foto: Imdb, Paramount Pictures.

En film för hela familjen

Ombytta Roller är en utomordentligt välskriven och välgjord film överlag. Manuset är skrivet med finess, stil och klass. Dialogen mänsklig, trovärdig och med en ton som är att likna vid en välsmakande dessert; man vill ha mer av samma. Regin av John Landis är mitt i prick och fångar manuset med bravur och ackuratess.

Rollistan är en superb mix av yngre talanger och äldre veteraner, såväl karaktärsskådespelare som mer renodlade komiker. Dan Aykroyd, Eddie Murphy (innan han blev repetitiv och tröttsam), Jamie Lee Curtis, Denholm Elliot, Ralph Bellamy, Don Ameche, med flera, höjer filmen till den högsta av gräddhyllor. Musiken av Elmer Bernstein adderar till filmens varma och upplyftande kulör. Fotot fångar också julstämningen i och omkring staden Philadelphia på klanderfritt sätt.

 

Det finns inget att tveka på under julen. Filmer för hela familjen likt denna produceras tyvärr inte längre, så passa på att del av Ombytta Roller innan det är försent. Den jämförelse som ligger närmast till hands vad gäller denna typ av komedier är det som ofta kallas amerikansk films gyllene tidsålder – perioden mellan cirka 1950 – 1969.

En fysisk version står att finna via denna hemsida. Den som önskar sitta kvar i soffan med sin julmust och pepparkaksskål kan finna en streamad version här.

 

Jan Sundstedt

Ombytta Roller
Trading Places - 1983 US One Sheet.

Regi: John Landis
Manus: Timothy Harris och Herschel Weingrod
Producent: Aaron Russo och George Folsey Jr.
Musik: Elmer Bernstein
Längd: 116 minuter
Svensk premiär 16 september 1983

I rollerna (urval).
Dan Aykroyd
Eddie Murphy
Jamie Lee Curtis
Don Ameche
Ralph Bellamy
Denholm Elliot
Paul Gleason

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!