Europas raser

Lars Eriksson recenserar boken Europas raser, som skrevs av tysken Hans K. F. Günther någon gång under 1920-talet.

publicerad 10 januari 2018
Romersk bronsstatyett av en "germanisk" man. Samma statyett som pryder bokens omslag.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rasbiologi är ett begrepp som kommit att förknippas med diverse hemskheter och brott mot mänskligheten. En bild som har givits massan efter årtionden av propaganda. Det är därför av vikt att den som vill ta sig an detta kontroversiella och ofta missuppfattade ämne gör det utan skygglappar.

Europas raser skrevs av tysken Hans K. F. Günther någon gång under början på 1920-talet. Förlaget påpekar i baksidan på boken att “forskningen på många av de områden Günther berör har gått framåt och att det därför framkommer en rad felaktigheter i boken”. Günther var däremot ingen nybörjare på eugenik. Han författade ett 10-tal böcker om ämnet och frotterade sig med några av de främsta svenska rasbiologerna, som Herman Lundborg. Utöver det så fick han en rad utmärkelser och hedersbetygelser från institutioner som Uppsala universitet och Svenska rasbiologiska institutet.

I boken definierar Hans K. F. Günther de europeiska raserna som nordisk ras, västlig ras, dinarisk ras, ostlig ras och ostbaltisk ras. Liknande uppdelningar finns bland annat i Carleton S. Coons bok The Races of Europe, som skrevs ett årtionde efter att Günther författat Europas raser.

Günther utmärker varje ras med deras särskilda egenskaper och attribut. Bland annat genom hårfärg, hudton och skallindex. Beskrivningarna kompletteras med ett flertal bilder på personer med typiska drag från respektive ras.

Det finns även skallbilder från olika raser i boken, vilket belyser att rasskillnaderna handlar om mer än bara hudton.

Ett utdrag från boken som visar hur den ostliga (alpina) rasen beskrivs:

I sitt trosliv visa de ostliga människorna starkare känslovärme om också icke mera djup än de andra europeiska raserna. Deras fromhet är sekteriskt betonad och får lätt en kvalmig, trånghjärtad och framförallt egenrättfärdig anstrykning. Detta gäller dock i högre grad protestanterna och de frikyrkliga än katolikerna.

Europas raser är ett viktigt dokument för hur rasbiologin såg ut för drygt 100 år sedan. Det finns ingen anledning att vara rädd för att ta upp boken, tvärtom är det viktigt att dyka ner i historien för att rätta till eventuella oegentligheter eller få fram information hittills varit okänd för våran generation.

 

 

Lars Eriksson

Författare: Hans K. F. Günther
Utgivare: Midgård
Antal sidor: 239
Bindning: Inbunden
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!