Equilibrium – ett högaktuellt porträtt av totalitarismens väsen

"Equilibrium" från 2002 är en skakande och tankeväckande film som speglar en framtid som idag är mer aktuell än man hade önskat. Christian Bale ger här ännu ett lysande porträtt av en plågad själ.

publicerad 3 december 2021
- av Jan Sundstedt
Equilibrium
Till Storebror du lyss i dystopiska "Equilibrium".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I tider av omvälvande skeenden som vi åskådar och upplever är det högintressant, och inte minst av yttersta vikt, att se filmer med teman som vi idag kan konstatera är oroväckande aktuella.

Filmer av så kallad dystopisk karaktär och som genomgående har många gemensamma drag. Där verkligheten endast är en dimridå, med människor som kontrolleras endera av maskiner alternativt en korrumperad regim.

Filmer som The Island (2005), The Matrix (1999) och They Live (1988), för att ta några exempel. Equilibrium är ytterligare ett alster i denna genre jag nu önskar puffa för.

Libria

Handlingen utspelas år 2072 i stadsstaten Libria. En djupt totalitär regim som grundats av överlevande från tredje världskriget. Libria skyller orsaken till kriget på mänskliga känslor. All aktivitet samt alla objekt som framkallar känslor är mot den bakgrunden strängt förbjudet. Den som bryter mot lagen stämplas som “Sense Offenders” (känslo- eller åsiktsbrottslingar) och döms automatiskt till döden.

Libria styrs av det allestädes närvarande “Tetragrammaton Council”, vars ledare är en mytomspunnen figur vid namn Father. För att få befolkningen så foglig och lugn som möjligt har människor manipulerats och hjärntvättats att injicera en daglig dos av “medicinen” Prozium – en drog som bedövar sinnena och därmed undertrycker eventuella känslor.

Via gigantiska videoskärmar pumpar Father och Tetragrammaton Council ut propaganda dygnet runt. För att kunna upprätthålla kontrollen över människor och fortsätta undertrycka mänskliga känslor har man instiftat specialpolisen Grammaton Clerics. Dessa är högst upp i näringskedjan inom poliskåren och är bland annat exceptionellt välutbildade i kampsport samt vapenteknik.

Filmens huvudperson John Preston (Christian Bale) är en högt uppsatt Cleric vars hustru ett par år innan filmens handling själv blev anklagad för att vara en Sense Offender och dömdes till döden. John Cleric bär således även på personliga demoner som påverkar honom mer än vad han själv tror…

John Preston (Christian Bale) börjar få tillbaka förbjudna känslor i dystopiska “Equilibrium”.

Tankeväckande

Equilibrium är en skakande och tankeväckande film. Likheterna mellan det som 2002 var fiktion och det som idag sker framför våra ögon är slående. Det som i filmen kallas för Prozium kan med lätthet bytas ut mot valfritt covidvaccin. Libria kan likställas med Klaus Schwabs Great Reset och Father med valfri globalistkoryfé.

Utöver detta är det en makalös actionthriller som tar andan ur tittaren. Actionscenerna är spektakulärt hisnande och lär vara utförda utan säkerhetslinor och liknande. Visst trixar regissör Kurt Wimmer och team med fiffiga, intrikata kameravinklar samt noggranna förberedelser, men alla stunt är mer eller mindre “in camera”. Fotot är utsökt och produktionsdesignen av hög klass.

Equilibrium
Fullt ös medvetslös när Christian Bale går loss i “Equilibrium”.

Filmen är i huvudsak inspelad i och omkring Berlin, vilket gett filmen en look som känns påtagligt verklig och inte alltför avlägsen. En intressant detalj som tittaren kan hålla utkik efter, är att filmens färgpalett symboliskt ändras vartefter handlingen fortskrider.

Skådespeleriet är klanderfritt och trovärdigt rakt igenom. Christian Bale är filmens klart lysande stjärna och vad kan jag säga annat än att karln är en fantastisk skådespelare. Jag vet inte många som kan spela stoisk likt allas vår Batman Bale. Vältränad som få skulle han göra ingen mindre än Arne Tammer stolt.

Emily Watson har jag länge haft ett gott öga till för hennes förmåga att allt som oftast kännas verklig, skör och samtidigt utstråla mental styrka. Hon visar här att vara feminin inte är detsamma som att vara ynklig. Man kan således skriva intressanta kvinnoroller utan att göra kvinnor till girl boss No. 1 (hej Hollywood).

 

Valfri fysisk version finns att införskaffa via denna hållplats samtidigt som streamingentusiasten här finner sitt lystmäte (observera att man behöver ange korrekt land).

Jag ger Equilibrium mina starkaste rekommendationer och vill avsluta med ett citat från Benjamin Franklin som väl summerar både filmen och vår samtid: “Den som offrar frihet för säkerhet förtjänar ingetdera”.

 

Jan Sundstedt

Equilibrium - 2002 US One Sheet.

Regi & manus: Kurt Wimmer
Producenter: Jan De Bont och Lucas Foster
Musik: Lalo Schifrin
Längd: 107 minuter
Svensk premiär 20 augusti 2003 (direkt till dvd/video)

I rollerna (urval).
Christian Bale
Sean Bean
Dominic Purcell
Sean Pertwee
John Keogh

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!