Berätta Inte För Någon…

Vi lyfter för ett ögonblick blicken bort från Hollywood och tar sikte på Champagne-landet Frankrike och 2006 års utsökta dramathriller "Berätta Inte För Någon". Regisserad av mångsidige Guillaume Canet är filmen en högtidsstund för den som uppskattar intelligenta manus med ett starkt persongalleri. För att inte tala om filmens alla överraskningar och vändningar...

publicerad 1 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Berätta Inte För Någon
Dr. Alexandre Beck (François Cluzet) springer för livet i "Berätta Inte För Någon".

Berätta Inte För Någon (Ne le dis à personne) är en utsökt spännande fransk thriller som utmärker sig som en avstickare från den typiska Hollywood-formulan och amerikansk film. Jag har ingenting emot vare sig old school Hollywood eller jänkarnas filmstil (tvärtom) men emellanåt behöver man en dos Europa eller Asien för att, som det pretentiöst heter, vidga vyerna.

Regisserad av den begåvade franske filmskaparen Guillaume Canet, vars tidigare verk inkluderar den kritikerrosade filmen En Liten Bit av Himlen (2003), visar filmen en distinkt fransk stil och känsla. Canet är känd för sin förmåga att skapa spännande och engagerande berättelser. Hans insatser i denna film visar hans förståelse också för thrillergenren. Canet har här tydligt gjort sin Hitchcock-läxa.

Franska thrillers har en lång och framstående historia inom filmvärlden och har ofta kännetecknats av sina gripande historier, komplexa karaktärer och stämningsskapande miljöer. Genom åren har franska filmskapare som Henri-Georges Clouzot, Jean-Pierre Melville och Claude Chabrol bidragit till genrens utveckling och popularitet. Med Berätta Inte För Någon förvaltar Guillaume Canet landets rika arv inom genren och levererar en spännande och originell thriller som står i en klass för sig.

Berätta Inte För Någon
Ingen går säker i…”Berätta Inte För Någon”. Foto: Imdb

Ne le dis à personne…

Det har gått åtta år sedan Margot Beck (Marie-Josée Croze), Dr. Alexandre Becks (François Cluzet) älskade hustru, mördades brutalt av en seriemördare. Trots att mördaren har erkänt sju andra mord har han alltid förnekat att ha dödat Margot, även om de specifika stympningarna på hennes kropp starkt pekar på hans skuld.

Alexandre är fortfarande djupt traumatiserad av förlusten och fördriver dagarna med att försjunka i sitt arbete som pediatriker. Han finner också tröst i vänskapen med Hélène Perkins (Kristin Scott Thomas), vilket hindrar honom från att helt isolera sig från omvärlden. Som ytterligare stöd har han också sin hund Nina.

Plötsligt en dag upptäcker polisen två döda kroppar nära Alexandres hem, tillsammans med bevis som pekar på hans inblandning i brottet. Samtidigt får Alexandre ett e-postmeddelande med en video som visar en kvinna som, trots att hon ser äldre ut, uppenbart är hans hustru Margot, vid liv och välmående.

Med meddelandet “Berätta inte för någon” kastas Alexandre in i en mardröm. Han tvingas på flykt, jagad av polisen som nu misstänker honom för både de nya morden och Margots död. Med hjälp av sin svärfar, en pensionerad polis, försöker han gräva djupare i Margots fall för att få svar och bevisa sin oskuld. Frågan återstår: Vet den gode herr doktor Beck mer än vad han avslöjar…

Berätta Inte För Någon
En simtur i kvällssolen får konsekvenser i “Berätta Inte För Någon”. Foto: Imdb

Manus av finaste märke

Berätta Inte För Någon är en fängslande och pulserande thriller som från första stund drar in tittaren i ett komplext nät av mysterier och intriger. Guillaume Canet styr med skicklig hand sitt och Philippe Lefebvres manus, baserad på Harlan Cobens bästsäljande roman, åskådaren genom ett nät av intriger, paketerat i en atmosfär av konstant spänning och ovisshet. Det finns inte ett tråkigt ögonblick i denna vilda parad av franskt filmiskt berättande.

Filmens styrka – som så ofta med flertalet franska thrillers – ligger i dess kompetent konstruerade manus. Ett manus där varje detalj är noggrant utformad för att hålla publiken gissande. De oväntade vändningarna är både chockerande och trovärdiga, och bidrar till att skapa en berättelse som är svår att förutse. Den visuella stilen, med sina mörka och suggestiva miljöer, förstärker den klaustrofobiska känslan och håller tittaren på helspänn.

Skådespelarinsatserna är som sig bör i europeisk film bländande. Inte minst François Cluzet levererar en utmärkt prestation som Dr. Alexandre Beck. Han lyckas på ett nyanserat sätt förmedla den djupa sorg och desperation som driver hans karaktär framåt. Något som gör hans kamp både trovärdig och engagerande. Tacksamt också med en doktor (likt Harrison Ford i Jagad) som både kan ta för sig och bita ifrån, om så krävs.

Som så ofta göra Kristin Scott Thomas en stark insats. Denna gång som Alexandres kvinnliga vän Hélène Perkins. Duons kemi bidrar inte så lite till filmens emotionella tyngd. Övriga roller strålande men ett hedersomnämnande går till Gilles Lellouche i rollen som Bruno, en ung man från områden i Paris man som naiv turist gör klokt i undvika. Bruno har emellertid ett gott öga till Dr. Beck efter att denne räddat livet på Brunos son. En tjänst han gärna återgäldar när det i filmen hettar till.

En av filmens höjdpunkter är den intressanta originalmusiken, komponerad av den franske singer/songwritern Mathieu Chedid (känd som -M-). Musikens användning av slidegitarr, piano och sång förstärker filmens stämning och bidrar till dess suggestiva atmosfär.

Högtidsstund

Detta medryckande franska drama kommer att fungera som en fantastisk thriller för tittaren, så länge tittaren är villig att spela med. Det finns ögonblick av mystik som en genomsnittlig publik kanske känner sig säker på att ha fått svar på obesvarade frågor men inom kort blir blåsta på konfekten, då filmen har vändningar som skulle få Sherlock Holmes grön av avund.

Även om Berätta Inte För Någon inte är en typisk actionthriller, har Canet koreograferat scener som verkligen är hisnande och inte minst våldsamma. Han avslöjar också en sida av Paris som sällan ses på film, från det så kallade sofistikerade moderna livet i den franska huvudstaden till mindre kända delar och platser.

Valfri fysisk version av filmen finns att införskaffa på denna plats samtidigt som streamingentusiasten här finner sitt lystmäte. Observera att filmen inte backar för grafiskt våld i utvalda scener.

Berätta Inte För Någon är en mästerligt sammansatt thriller som kombinerar starka skådespelarinsatser, en välskriven berättelse och en atmosfär av konstant spänning. Det är en film som starkt rekommenderas till alla som älskar en bra och oförutsägbar thriller.

 

Jan Sundstedt

Berätta Inte För Någon
Berätta Inte För Någon - 2006 fransk filmposter.

Regi: Guillaume Canet
Manus: Guillaume Canet och Philippe Lefebvre, baserat på en roman av Harlan Coben
Producent: Alain Attal
Musik: Matthieu Chedid
Längd: 131 minuter
Premiär den 24 augusti 2007

I rollerna (urval).
François Cluzet
Marie-Josée Croze
André Dussollier
Kristin Scott Thomas
François Berléand
Nathalie Baye
Jean Rochefort

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!